Антиоксиданти - Какво трябва да знаем за тях!

11 ноември 2016
Антиоксиданти - Какво трябва да знаем за тях!

Чували ли сте за свободните радикали?

 

Организмът ни ежедневно е изложен на атаките им. Те са атоми или молекули, които със своето действие могат да доведат до особено неприятни последствия. Какво води до тяхната поява? Излагането на радиация, тютюнопушенето, автомобилните газове и начина ни на хранене.

 

Свободните радикали водят до преждевременно стареене на клетките в тялото ни. За да се предпазите от пагубното действие на тези частици трябва да включите в диетата си (под „диета“ разбирайте начина си на хранене)
храни, богати на антиоксиданти. Именно те се борят с действието на свободните радикали.

 

Същност на антиоксидантите

 

Най-общо казано, антиоксидантите представляват група елементи, които предпазват човешките клетки от пагубното въздействие на свободните радикали, които значително могат да отслабят имунната ни система. В по-широк смисъл към думата антиоксиданти могат да бъдат добавени всички фактори, които забавят или предотвратяват окислителното увреждане на биологичните структури.

Нашето тяло също разполага със собствени антиоксиданти (коензим Q10, глутатион и др.), които ефективно се борят с действието на свободните радикали. Но за съжаление с напредването на възрастта, приема на еднообразна и непълноценна храна и непрекъснато увеличаващите се негативни фактори (цигарен дим, изгорели газове, химически замърсена храна и вода), количеството и ефективността на антиоксидантите намалява обратнопропорционално на активността на радикалите.



Това означава само едно - трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на витамин С и Е, бетакаротин (особено високи процент от този антиоксидант има в морковите и тиквата) и селен - или едни от най-добрите антиоксиданти, които не само ще дезактивират свободните радикали, но и ще подобрят физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии и токсични вещества.

 

 

Действие на антиоксидантите

 

  • Превантивно действие (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин).

 

  • Защитно действие- обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се случва с помощта на ензимни (супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата) и неензимни антиоксиданти. Вторите се делят на: липоразтворими (мастноразтворимите витамини - витамин Е и каротеноидите) и водоразтворими (витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите).

 

  • Възстановяващо действие - такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др.

  

Кои са най-ценните антиоксиданти?

 

  • Петолистна Гиностема (Jiaogulan)
  • Ресвератрол (Resveratrol)
  • Ликопен (Lycopenе)
  • Пикногенол
  • Акай бери (Acai Berry)
  • Къпини
  • Лактоферин
  • Какао
  • Малини
  • Алфа липоева киселина
  • Мелатонин
  • Коензим Q10
  • Синьо-зелени водорасли
  • Сушени плодове
  • Котешки нокът (Cat’s claw)
  • Грозде
  • Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)
  • Нар
  • Спирулина
  • Червено вино

 

Съвременни изследвания показват, че тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно. За кои групи хора е препоръчително да включват антиоксиданти в менюто си (или като хранителна добавка) ?

 

  • Лица, които са ежедневно подложени на излагане на замърсен въздух-автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.;
  • Лица, които са подложени на прекомерно излагане на слънчева светлина;
  • Лица, които ежедневно са застрашени от физическо претоварване;
  • Лица с повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и неопластични заболявания;
  • Дами в първото тримесечие на бременността с цел намаляване на опасността от вродени аномалии и уродства;
  • Всички хора, които желаят да забавят процесите на стареене и да поддържат организма си в добро здравословно състояние, дори и след навършване на 60-годишна възраст, а също и да поддържа млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за редуциране на бръчките.

 

Когато нашият организъм страда от недостиг на антиоксиданти, това означава сигурна предпоставка за развитието на хронични вирусни и инфекциозни заболявания и преждевременни признаци на остаряване. Подобно на всички останали елементи, които сме обсъждали подробно в статиите ни, антиоксидантите също е хубаво да се набавят с хранителни добавки тъй като съдържанието им в храните не е достатъчно.

 

Когато този прием бъде съчетан със здравословен начин на живот, разбира се, няма как да не съхраните здравето си! Бъдете постоянни и отговорни в действията и грижата за здравето си! Това ще ви донесе не само здраво тяло, но и красива външност!

 

Хиалуроновата киселина е бистра, гелообразна субстанция, естествено произведена от нашето тяло. Тя е важен свързващ водата структурен компонент на двата горни защитни слоя на нашата кожа, епидермиса и дермата. Една от най-важните ѝ функции е това, че осигурява както биохимична, така и структурна подкрепа за околните клетки и увеличава съдържанието на вода в нашата кожа.

прочети още

Колагенът на прах е достъпен под формата на хранителна добавка, направена от много малки парчета протеин, извлечени от животински източници. Колагенът на прах се препоръчва като средство за поддържане здравето на кожата, костите и ставите, чревната лигавица и има множество начини на приложение – разтворен във вода, чай, кафе и дори смути.

прочети още

Колагенът е структурен протеин, който е ключов компонент на хрущялите, костите и други тъкани както при животни, така и при хора. Малко известен факт е, че има поне 16 вида колаген познати до момента, включително тип 1 и тип 2 са най-известните.

прочети още