Чупливи нокти – причини и решение на проблема!

10 септември 2016
Чупливи нокти – причини и решение на проблема!

Няма дама, която да не държи на добрия външен вид на своите нокти. Това изисква комплексна грижа, за да бъде нокътната плочка здрава. Това е и темата на днешната ни статия.

 

 

Какво представлява нокътната плочка?

 

 

Нокътят е съставен от 80% протеини, а останалите 20% са минерални соли и хидратиращ флуид. Фибрин, глобулин и глицин са трите белтъка, които участват в състава на нокътя. Първите два формират успоредна верига с третия. Този тип връзка определя здравината на самия нокът. Когато в организма се наблюдава недостиг на протеини се наблюдава т.нар. чупливост.

 

Макар хидратиращият флуид да съставлява едва 15% от нокътя, той е много важен елемент за формирането на неговата здравина. Водата се събира главно във вътреклетъчните и извънклетъчните липиди. Вътреклетъчните липиди осигуряват гъвкавостта му, а извънклетъчните – съединяването между различните клетки, които изграждат трите рогови пласта.

 

 

От минералните соли, най-съществена е ролята на калциевите. Те са отговорни за здравината на нокътя. Можем условно да разграничим 5 категории нокти – здрав, чуплив, мек, раздвоен и нокът, изгубил своя цвят.

 

 

Причини за увреждане на нокътя:

 

  • Неправилен хранителен режим
  • Дехидратация на организма
  • Дефицит на колаген
  • Агресивно третиране ( ноктопластика, лакочистители, груби пили)
  • Перилни и друг вид химически препарати

 

 

Решение на проблема

 

 

Чупливите нокти освен, че  имат не особено лицеприятен естетически вид, в много случаи (в по-тежки форми) могат да причинят болезнени усещания. За да се разреши проблемът трябва да се предприемат мерки, които да подобрят цялостното състояние на организма, което само по себе си би довело до подобрение състоянието на ноктите.

 

 

Стъпките за това включват:

 

 

  • Ежедневен прием на достатъчно количество протеин (в предходна статия вече говорихме за това колко жизненоважен е той, за да фукционира правилно човешкият организъм)

 

  • Допълнителен прием на колаген и хиалуронова киселина – самият факт, че се е стигнало до чупливост на ноктите говори за техния дефицит. В случай, че не бъдат набавени, каквото и външно лечение да бъде приложено, то няма да бъде достатъчно ефективно или ще има краткосрочен ефект.

 

  • Прием на витамин Е

 

  • Прием на достатъчно количество вода – когато тялото не е добре хидратирано, това се отразва върху здравината на ноктите, а също и върху цялостното функциониране на тялото.

 

Здравите и добре поддържани нокти, освен белег за красота, показват здраве. Единственият начин да го постигнете е да подсигурите на органима си необходимото количество хранителни вещества, а след това да се заемете с външната поддръжка.

 

Neocell има страхотни продукти за теб: Течен Колаген + Течна Хиалуронова Киселина за красива и сияйна кожа, здрави нокти и младежко излъчване. 

 

 

Хиалуроновата киселина е бистра, гелообразна субстанция, естествено произведена от нашето тяло. Тя е важен свързващ водата структурен компонент на двата горни защитни слоя на нашата кожа, епидермиса и дермата. Една от най-важните ѝ функции е това, че осигурява както биохимична, така и структурна подкрепа за околните клетки и увеличава съдържанието на вода в нашата кожа.

прочети още

Колагенът на прах е достъпен под формата на хранителна добавка, направена от много малки парчета протеин, извлечени от животински източници. Колагенът на прах се препоръчва като средство за поддържане здравето на кожата, костите и ставите, чревната лигавица и има множество начини на приложение – разтворен във вода, чай, кафе и дори смути.

прочети още

Колагенът е структурен протеин, който е ключов компонент на хрущялите, костите и други тъкани както при животни, така и при хора. Малко известен факт е, че има поне 16 вида колаген познати до момента, включително тип 1 и тип 2 са най-известните.

прочети още