Чупливи нокти – причини и решение на проблема!

10 септември 2016
Чупливи нокти – причини и решение на проблема!

Няма дама, която да не държи на добрия външен вид на своите нокти. Това изисква комплексна грижа, за да бъде нокътната плочка здрава. Това е и темата на днешната ни статия.

 

 

Какво представлява нокътната плочка?

 

 

Нокътят е съставен от 80% протеини, а останалите 20% са минерални соли и хидратиращ флуид. Фибрин, глобулин и глицин са трите белтъка, които участват в състава на нокътя. Първите два формират успоредна верига с третия. Този тип връзка определя здравината на самия нокът. Когато в организма се наблюдава недостиг на протеини се наблюдава т.нар. чупливост.

 

Макар хидратиращият флуид да съставлява едва 15% от нокътя, той е много важен елемент за формирането на неговата здравина. Водата се събира главно във вътреклетъчните и извънклетъчните липиди. Вътреклетъчните липиди осигуряват гъвкавостта му, а извънклетъчните – съединяването между различните клетки, които изграждат трите рогови пласта.

 

 

От минералните соли, най-съществена е ролята на калциевите. Те са отговорни за здравината на нокътя. Можем условно да разграничим 5 категории нокти – здрав, чуплив, мек, раздвоен и нокът, изгубил своя цвят.

 

 

Причини за увреждане на нокътя:

 

  • Неправилен хранителен режим
  • Дехидратация на организма
  • Дефицит на колаген
  • Агресивно третиране ( ноктопластика, лакочистители, груби пили)
  • Перилни и друг вид химически препарати

 

 

Решение на проблема

 

 

Чупливите нокти освен, че  имат не особено лицеприятен естетически вид, в много случаи (в по-тежки форми) могат да причинят болезнени усещания. За да се разреши проблемът трябва да се предприемат мерки, които да подобрят цялостното състояние на организма, което само по себе си би довело до подобрение състоянието на ноктите.

 

 

Стъпките за това включват:

 

 

  • Ежедневен прием на достатъчно количество протеин (в предходна статия вече говорихме за това колко жизненоважен е той, за да фукционира правилно човешкият организъм)

 

  • Допълнителен прием на колаген и хиалуронова киселина – самият факт, че се е стигнало до чупливост на ноктите говори за техния дефицит. В случай, че не бъдат набавени, каквото и външно лечение да бъде приложено, то няма да бъде достатъчно ефективно или ще има краткосрочен ефект.

 

  • Прием на витамин Е

 

  • Прием на достатъчно количество вода – когато тялото не е добре хидратирано, това се отразва върху здравината на ноктите, а също и върху цялостното функциониране на тялото.

 

Здравите и добре поддържани нокти, освен белег за красота, показват здраве. Единственият начин да го постигнете е да подсигурите на органима си необходимото количество хранителни вещества, а след това да се заемете с външната поддръжка.

 

Neocell има страхотни продукти за теб: Течен Колаген + Течна Хиалуронова Киселина за красива и сияйна кожа, здрави нокти и младежко излъчване. 

 

 

Красотата е нещо абстрактно, което за всеки човек може да изглежда по различен начин. Някои виждат красотата в хубава кожа и добре поддържана коса, други оценяват и грижата за ръцете и маникюра, а трети обръщат най-голямо внимание на облеклото.

прочети още

Красивата кожа не е даденост – всеки ден трябва да полагаме грижи за нея. Добра хидратация, нужните хранителни вещества, слънцезащита и качествени продукти за подхранване са необходими, за да се радвате на здрава и красива кожа.

прочети още

Мислиш си, че си болен от нещо и бързаш да посетиш лекаря си за консултация. Преди да го направиш, обаче, прочети това. Голяма част от тези проблеми се дължат на токсините в тялото ти.

прочети още