Остави отзив
Остави отзив
  • Начало »
  • Новини »
  • Чувствителна кожа - от какво се причинява и как да се грижим за нея

Чувствителна кожа - от какво се причинява и как да се грижим за нея

15 ноември 2018
Чувствителна кожа - от какво се причинява и как да се грижим за нея

Кожата ти лесно ли се раздразнява? Имаш ли проблем с хидратацията? Изпитваш ли често опъване и сухота? Всичко това значи, че най-вероятно имаш чувствителна кожа. Какво значи това ли? Днес ще ти разкажем всичко за това – какво е, от какво се причинява и как да я третираш.

 

 

 

Какво е чувствителната кожа?

 

 

Много често можеш да чуеш някой да казва, че има чувствителна кожа. Дали ще е защото лесно се зачервява или пък продуктите, които използва понякога причиняват дискомфорт. Но какво точно значи терминът „чувствителна кожа“ в очите на дерматолог?

 

Чувствителна кожа той нарича тази, която е лесна за нараняване от външни източници, лесно се зачервява и трудно предпазва нервните окончания на кожата, тази, при която се наблюдава тенденция да се появява ерозия.

 

Най-често се причинява или по генетичен път или проблемът може да се развие след дълго време дехидратация или силен стрес върху тъканта – прекалено силни крайни температури или наранявания.

 

Ако някои от тези признаци ти звучат познати или се опасяваш, че наистина имаш чувствителна кожа, най-добрият начин да си сигурна дали е така, е да посетиш дерматолог.

 

 

 

Как да я третираш?

 

 

Изгради си правилната рутина, която да работи за теб най-добре. Опитвай,  докато не намериш перфектната формула за твоите нужди и след това я спазвай като закон. Експериментите при чувствителната кожа трябва да са много умерени и изпипани. Никога не тествай нов продукт директно върху кожата на лицето си, където е най-уязвимата част. Най-сигурно е да поставиш малка част от продукта върху ръката си, за да видиш как ще реагира там и ако всичко изглежда наред след 24 часа, можеш да го използваш на лицето си.

 

Почиствай често кожата си, но разбира се внимавай с какви продукти го правиш. Не прибягвай към ексфолианта при всяка възможност, а избирай по-деликатни формули. След това задължително се погрижи да овлажниш кожата подходящо с добър подхранващ крем. Избягвай ароматизираните продукти, в чиито състав има излишни добавени химикали, които ще ти навредят.

 

Задължително използвай слънцезащитен крем, защото за теб вредата от UV-лъчите е още по-голяма. И това означава не само през лятото и топлите дни на останалите месеци, а през цялата година да излизаш то вкъщи с предпазващ лосион.

 

 

 

Помощ от диетата

 

 

Много добре знаеш, че правилото отвътре-навън отново важи с пълна сила. Когато тялото ти е правилно подхранено, ще си проличи и на външния ти вид. За чувствителната кожа също е така. Тя се нуждае от няколко определени неща, които да й помагат, но едновременно с това има и няколко съставки, които ще е по-добре да избягваш заради нея.

 

От диетата ти трябва да отпаднат алкохола и твърде солените или пикантни храни. Внимавай с оцветителите и пърженото също. Тези изкушения ще ти струват скъпо – ще изсушат още повече кожата ти и ще затруднят възстановяването й в случай на нараняване.

 

Но за сметка на това, което махаш от менюто си, можеш да добавиш други неща. Хубави новини са храните с антиоксиданти, които всъщност са голяма част от плодовете и зеленчуците, които обичаш – боровинките, лимона, кивито, авокадото и зелените листни зеленчуци. Те ще ти дадат и нужното количество витамини, които допълнително да подкрепят организма ти. Особено полезни ще са ти витамините С, А, Е и тези от В групата.

 

Едновременно с това, омега-3 мастните киселини ще ти помогнат да потушиш раздразнението, възникнало по кожата ти. Може да откриеш полезни също така и цинка и биотина.

 

Колагенът е известна разкрасяваща съставка, която помага при всякакви проблеми с кожата. В случая той ще ти помогне със заздравяващите си свойства, които ще се погрижат за възникналите проблеми. Едновременно с това вече ти споменахме, че една от предпоставките за развиване на чувствителна кожа е силната дехидатация. Е, колагенът предотвратява това, като поддържа нужните нива на влажност в кожата.

 

Борбата с чувствителната кожа е трудна, но не е непостижима. Има начини и средства, с които да си подпомагаш, за да я направиш малко по-лесна. Едно такова магическо решение е Рибния колаген с хиалуронова киселина на Neocell. Той ще ти даде всичко, от което се нуждаеш, за да подхранваш кожата си и да забравиш за някои от негативните й ефекти. Едновременно с това ще намериш съставки, които ще ти помогнат не само да третираш чувствителността на кожата ти, но и да се справяш с всичко останало, което те притеснява във вида ти – първите признаци на стареене или проблемите с косата, зъбите и ноктите.

 

 

 

Можеш да го намериш тук:

 

 

Красивата кожа изисква грижа, независимо от типа си. За чувствителната има някои неща, с които трябва да внимаваш, но когато знаеш как да го правиш, перфектният външен вид може да не е просто мечта! 

Хората и животните притежава различни механизми, които им помагат да се приспособят в оцеляването и ежедневието си. Един общ такъв механизъм, който при нас сякаш вече има по-силно изразена естетическа роля, са ноктите.

прочети още

Колагенът е известен със способността си да предотвратява и забавя стареенето на кожата. Усвояване на допълнителен колаген чрез добавки и кремове е чудесна стъпка към един по-свеж младежки вид, а формулиран с други ценни съставки, които подкрепят структурата на кожата, като хиалуронова киселина, може да се радваме на още по-добри резултати.

прочети още

Колагенът е изключително актуална тема в индустрията за здраве и уелнес, като много хора се обръщат към добавки и продукти за грижа за кожата, които съдържат този протеин с надеждата да подобрят кожата, ставите и цялостното си здраве. Колагенът е важен за телата ни и става все по-важен с течение на времето, защото производството му намалява, а ние се нуждаем от него за здрави стави, хубава кожа и коса.

прочети още