Остави отзив
Остави отзив

Как да се преборим с болката в ставите

31 август 2018
Как да се преборим с болката в ставите

Никой не обича дългите дни, които прекарваме в работа и физическо натоварване на крак, но за съжаление често ни се налага да имаме такива. Но знаеш ли, че всъщност това е не просто неприятно, но и трайно уврежда ставите ти?

 

 

Точно заради такива безспирни натоварвания половината българи от възраст 48-50 години вече страдат от болки в ставите, а след 55-годишнината процентът се увеличава до 80.

 

 

Лошото е, че състоянията като изхабени стави и остеопорозата, не си проличават, докато не е твърде късно и проблемите вече се окажат факт. Но това не значи, че не можеш да се бориш с това. Има много различни начини за превенция и точно сега ще ти покажем някои от тях, за да се предпазиш успешно.

 

 

Диетата

 

Начинът ти на хранене се отразява на тялото ти по повече начини, от колкото предполагаш. Ако си набавяш правилните вещества, ще помогнеш дори на ставите си. Избягвай храните, които предизвикват подуване – това са транс-мазнините, много солените или прекалено захарните храни. Замени ги с плодове и зеленчуци, високи по съдържание на витамини. В броколите например има сулфорафан – съединение, което доказано се бори с разрушаването на здравината на ставите.  

 

С храни като рибите и ядките, богати на омега-3 мастни киселини ще облекчиш болката и ще забавиш процесите. Магнезий и калций, които спомагат за здрави кости, можеш да откриеш съответно в пълнозърнестите храни и в млечните продукти.  

 

 

Спорт в умерени количества

 

Вярно е, че ако прекаляваш с натоварването, ще съкратиш живота на ставите си, но обездвижването е дори по-опасно. Затова, както винаги, най-добрият вариант се оказва средният. Тренирай и запазвай физическата си активност през годините на ниво, за да запазиш тялото си здраво. Най-добре е да се съсредоточиш върху мускулите, които заобикалят ставите с най-голям риск от проблем. Така ще си осигуриш подкрепа от околната част на тялото ти, което ще сведе натоварването до минимум.

 

 

Предпазвай се

 

Това звучи очевидно, но въпреки че го знаем, често пропускаме да се погрижим за себе си и пренебрегваме нуждите на тялото си. Но истината е, че каквото и да правим, ако не се стараем възможно да се предпазваме от потенциални натоварвания върху ставите ни, няма как да ги спасим.

 

Затова винаги, когато можеш, избирай по-безопасния начин да направиш нещо. Дори това да отнема повече време или да изглежда като по-труден вариант. По-добре е да изглеждаш странно за момента, от колкото да страдаш от болки след някоя година.

 

Опитай да буташ тежките предмети, вместо да ги вдигаш. Когато трябва да натовариш себе си с нещо, стягай мускулите си и се старай да си в удобна и правилна позиция на тялото.

 

Терапии и масажи

 

Има различни терапии, които са създадени специално за борба с проблеми в ставите. Можеш да опиташ различни видове, за да откриеш тази, която ще работи най-добре за теб. Дали ще бъде хидротерапия, студова (криотерапия) или физиотерапия – сред някоя от тях може би се крие твоят начин да победиш срещу изхабяването на ставите.

 

Друг вариант са масажите. Те ще облекчат болката и с времето може да забележиш дълготраен ефект. Ако искаш можеш да отидеш при професионалист, който да се погрижи за теб по ефективен начин, но можеш да го правиш и у дома сам. Масажирай около частта, която ти създава проблем, най-добре два пъти на ден.

 

 

Довери се на медицината

 

Проблемът със ставите е често срещан, затова и специалистите в тази сфера постоянно работят върху нови начини, с които да се преборят с изхабяването. На пазара постоянно излизат нови продукти, които спомагат за състоянието и улесняват работата на докторите. Суплементите са най-новият ефективен начин за предотвратяване и третиране на проблема. Търси хранителни добавки, които идват от надеждни компании със сертификати за качество и източниците им са органични.

 

 

Кои са най-ефективните съставки?

 

Има някои вещества, които работят значително по-добре от други и затова търси да си набавиш от тях. Например известните съставки в добавките за стави, глюкозамин и хондроитин сулфат, бяха изследвани миналата година в проучване в Университета по медицина на Юта с над 1500 пациенти, оплакващи се от проблеми със ставите. Значителна разлика са усетили тези с най-засилени болки в областта. По-леките случаи на заболяване не открили същия ефект, а просто по-малко облекчение. Но дори без да го усещаш, съставките помагат за заздравяване на ставите ти. Препоръчителната доза за успех е от 1500 мг и нагоре и приемът трябва да е постоянен за поне два месеца.

 

Калцият, който вече споменахме, е полезен за теб, и по-специално за твоите кости, но голяма част от него можеш да си набавиш от храната, а прекаляването не се препоръчва, затова внимавай с приема му във формата на добавки.

 

От друга страна колагенът е съставка, която ще ти помогне и с времето ще имаш нужда от нея все повече и повече. Това е така, защото след 25-годишна възраст в тялото се снижават нивата на съдържание на веществото и от там всъщност възникват проблемите със стареенето на ставите. Но ако си набавяш колаген от добавки, успешно ще забавиш процесите.

 

И последната, но със сигурност не последна по ефективност, съставка е хиалуроновата киселина. Тя буквално работи като лубрикант за ставите ти, защото се грижи за овлажняването и хидратацията в организма ти.  Тя, също като колагена, може да се намери по естествен начин в организма ни, и то най-големите количества са точно в ставите, но нейното съдържание намалява. Затова, когато си я набавяш от добавки, ще смекчиш ефектите от липсата й.

 

Избери комбинация от всички тези полезни съставки, за да се погрижиш най-добре за ставите си. Такива добавки могат лесно да се намират вече, включително на нашия сайт. Колаген тип 2 Joint Complex е продуктът, който съдържа всичко, от което се нуждаеш в правилните количества, за да е ефективен.

 

 

Така дългият ден ефект няма да те притеснява, а младостта на ставите ти ще продължи по-дълго, наслади й се!

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още