Остави отзив
Остави отзив

Как да се преборим с желанието да похапваме сладко

2 август 2018
Как да се преборим с желанието да похапваме сладко

Всички сме изпитвали желание да хапнем нещо, когато дори не сме гладни, и най-често това се оказва вредно и пълно със захар и мазнини. Особено, ако се чувстваш уморена, ядосана или тъжна, изведнъж започваш да изпитваш нужда да си откраднеш нещо от хладилника, за да си повдигнеш настроението.

 

През повечето време сама осъзнаваш, че не трябва да правиш това, но въпреки това отново посягаш към излишните калории. Може да е определен вид храна, която винаги те привлича, или всеки път си търсиш нещо различно, но почти винаги не можеш да наречеш това нужно или полезно за теб.

Понеже знаем колко трудно е да се пребориш с този вреден навик, днес ще се опитаме да ти помогнем. Преодолей желанието за малко сладко тук и малко вредно там с тези стъпки:

 

 

Пий повече вода

 

Да, сякаш всеки проблем, който имаме може да се реши с чаша вода. Но наистина помага и в този случай. Понякога изпитваме фалшив глад, който всъщност е прикрита жажда. Когато почувстваш нужда от нещо за хапване, опитай първо да изпиеш една чаша вода и изчакай малко. След това може да не чувстваш глада вече.

 

 

Повече време в страната на сънищата

 

Когато не се наспиваме, тялото ни се опитва да навакса енергия от храната вместо съня. Затова, за да предотвратиш излишните похапвания, опитай да поспиваш с един-два часа повече. Но не те съветваме да надвишаваш 9 часа на ден, защото тогава пък може да получиш обратния ефект – да се чувстваш по-мързеливо след дългия сън и така да си позволиш някоя допълнителна калория тук-там.

 

 

Напълно зареди тялото си

 

Организъм, който е получил всичко, от което се нуждае, няма да иска да си допълва менюто с нещо допълнително скоро. Ако си се погрижила да получиш достатъчно нутриенти от правилната храна, пила си достатъчно вода, наспала си се и тялото ти е доволно, няма да си търси излишни прищявки.

 

Разбира се, перфектното зареждане на организма за всеки е различно и често трудно за постигане, но за това днес има толкова много неща, които да ти помогнат да заредиш тялото си с правилното гориво. Ако храната не ти достига за достатъчно витамини и полезни вещества, можеш да ги потърсиш от хранителните добавки. Направи, каквото смяташ, че организмът ти ще има нужда. Това не само ще те спре да си мислиш за шоколадова торта в 2 часа вечерта, но и ще те доближи няколко стъпки по-близо до перфектното здраве.

 

 

Запаси се с хубава храна

 

Когато знаеш, че във фризера те чака голяма кутия от любимия ти сладолед, трудно ще го оставиш недокоснат, нали? Замени всичко, което може да те изкуши със здравословни варианти, които да ти дадат това чувство на задоволство, въпреки че са с по-малко калории. Например, най-лесната размяна, която можеш да направиш, е с чипса. Вместо него си вземи царевица за пукане, за предпочитане не от готовите за микроволнова фурна пакети, а такава, която сам да си овкусиш, за да знаеш какво слагаш вътре. Така ще имаш под ръка нещо вкусно, но и по-полезно.

 

 

Остани активна

 

Колкото и странно да звучи, вече е научно доказано, че след една добра тренировка най-често не чувстваш нужда от храна. Въпреки че си изгорил енергия, която можеш да си възвърнеш с някой добър протеин или въглехидрат, след сесия в залата не изпитваш такова желание да се заредиш с нещо подобно, а какво остава да искаш да си похапваш нещо вредно и ненужно. Това е благодарение на един хормон, наречен грелин, който се отделя по време на тренировката и създава това усещане за ситост. Ако успееш да се отдадеш на активния начин на живот, ще постигнеш дълготрайно потискане на апетита.

 

 

Открий баланса

 

Не се подвеждай по правилото „Всичко или нищо“. Има някои желания, които всъщност са сигнали, че имаш нужда от определен тип храна. Ако се поглезиш веднъж или два пъти с нещо нездравословно, не значи, че трябва изцяло да се откажеш и да ядеш всяко нещо, което ти се прииска без мярка.

 

Едно кексче няма да те направи дебела, както една салата няма да те направи слаба. Затова просто се опитай да намериш баланса между едното и другото и си позволявай там, където усетиш, че не е просто прищявка, а всъщност нещо, от което се нуждаеш.

 

 

Обичай себе си

 

Това е нещо, което се надяваме да прилагаш не само, когато се опитваш да спреш навик за излишно похапване. Това е нещо, което всеки трябва да се стреми да постигне. Ако успееш, това ще се отрази на всичко, което правиш. Включително и на начина ти на хранене.

 

Когато се чувстваш добре в тялото си и си уверена в себе си, искаш да обградиш себе си само с хубави неща, за да задържиш това приятно усещане. Не искаш да развалиш всичко това с мазен бургер, който да ти свали енергичността.

 

Затова няма нищо лошо понякога да се насладиш на момента, да си позволиш с нова покупка или просто по някакъв начин да си донесеш допълнителна доза положителни емоции.

 

А може и да направиш практичното решение да се поглезиш с нещо, което ще ти помогне в преборването на желанията за вредна храна.

 

Да, съществува и такъв вариант – на сайта на Neocell. Хранителните добавки, които предлагаме ще обогатят организма ти по начин, по който да си проличи в менюто ти и на кожата ти!

Хората и животните притежава различни механизми, които им помагат да се приспособят в оцеляването и ежедневието си. Един общ такъв механизъм, който при нас сякаш вече има по-силно изразена естетическа роля, са ноктите.

прочети още

Колагенът е известен със способността си да предотвратява и забавя стареенето на кожата. Усвояване на допълнителен колаген чрез добавки и кремове е чудесна стъпка към един по-свеж младежки вид, а формулиран с други ценни съставки, които подкрепят структурата на кожата, като хиалуронова киселина, може да се радваме на още по-добри резултати.

прочети още

Колагенът е изключително актуална тема в индустрията за здраве и уелнес, като много хора се обръщат към добавки и продукти за грижа за кожата, които съдържат този протеин с надеждата да подобрят кожата, ставите и цялостното си здраве. Колагенът е важен за телата ни и става все по-важен с течение на времето, защото производството му намалява, а ние се нуждаем от него за здрави стави, хубава кожа и коса.

прочети още