Как спортуват жените на 20, 30, 40 и 50

22 октомври 2018
Как спортуват жените на 20, 30, 40 и 50

Всички знаем, че движението е здраве, но някак си го предписваме само през младостта. А всъщност физическата активност е важна за всяка възрастова група. Разбира се, начинът, по който тренираш на 20 е съвсем различен от този, когато си на 60, но ако знаем как точно да го правим, резултатите може да си проличават еднакво и в двете десетилетия. Затова и днес ще разгледаме различните начини как спортуват жените от възрастовите групи, така че всяка една от вас да открие как да се грижи за себе си перфектно.

 

 

На 20 години

 

Това е времето от живота ти, в което енергията ти кипи. Метаболизмът ти работи на пълни обороти и грижата за здравето ти не може да бъде по-лесна. Възползвай се от това. Сега е моментът да поставиш основите, нужни за благосъстоянието на тялото ти за напред. Накарай тялото ти да свикне да води здравословен начин на живот.

 

За да направиш това, не се  посвещавай само на кардиото, както много решават да правят. Създай мускулатурата, която ще ти трябва за годините напред.  Комбинирай силовите тренировки с аеробните. Давай си един ден почивка в седмицата, а останалите разпределяй фокуса върху различни мускулни групи.

 

Наред с основи за тренировките сега е перфектното време да поставиш началото на здравословни хранителни навици, които да вървят ръка за ръка със спорта. Набавяй си всичко нужно от полезни източници и балансирай диетата си.

 

 

 

На 30 години

 

 

Енергията ти е все така кипяща, но много неща те възпрепятстват вече – работата, семейството и липсата на лично време прави вмъкването на тренировката в деня ти все по-трудно. Едновременно с това тялото ти започва малко по малко да функционира по друг начин. Хормоните ти се изменят и метаболизмът ти започва да работи по-бавно. Така дори да продължиш да се храниш и да се движиш по същия начин, както преди, ще забележиш промяна в тялото си и ще качиш килограми.

 

Но ако си поставила добри основи през 20те си, промяната в организма ти няма да те уплаши толкова много. Просто ще трябва да вложиш малко повече усилие в тренировките си. Фокусирай се повече върху силовите тренировки вече, за да поддържаш тонуса на тялото си и да позволиш на метаболизма ти да се раздвижва.

 

Но вече трябва да проявяваш все повече и повече внимание върху това дали изпълняваш движенията правилно, за да не си навредиш. Нивата на колаген започват да спадат и това прави ставите ти по-уязвими. Можеш да избереш да си го набавяш и от външни източници, за да предотвратиш този ефект и да се радваш на пълноценни тренировки и добро здраве.  Едновременно с това ще поддържаш кожата си красива и млада, което винаги е плюс.

 

 

 

На 40 години

 

 

Вече организмът ти започва да работи по съвсем различен начин, цялостната композиция на тялото ти се променя. За да го поддържаш здраво и активно, се опитай да вмъкнеш разнообразие в тренировките си – запиши се за групови активности, излез в природата на излети, движи се във всяка свободна секунда и експериментирай със спорта.

 

Важно е обаче да слушаш тялото си. Често тук започва менопаузата и наред с нея други усложнения. Затова не се опитвай да влезеш в определена рамка, всеки организъм е различен и претърпява промените по уникален начин. Не игнорирай нито едно чувство и усещане, което изпитваш, защото то е знак за процес, който се случва в тялото ти.

 

Подпомагай си по различни начини, за да си осигуриш по-безопасно и леко натоварване. Яж пълноценно, търси витамини от различни източници, взимай добавки и пий много вода – всичко, за да поддържаш тялото си по правилния начин.

 

 

 

На 50 години

 

 

Това са годините, в които повечето от хората забравят за физическата активност и решават да си почиват по-често. Е, всъщност това е много голяма грешка, която ти не бива да допускаш. Редовното движение и натоварване на мускулите сега е изключително важно, защото така ще поддържаш костите си здрави и ще стимулираш протичането на правилните процеси в тялото.

 

Ставите също ще станат по-уязвими и може да започваш да изпитваш дискомфорт и болка при някои упражнения. В такива случаи избирай активности, които натоварват, без да вредят като например плуването. Едновременно с това приемай добавки като колаген и хиалуронова киселина, които ще поддържат отвътре навън тялото ти и ще удължат здравия живот на ставите ти. Препоръчваме ти колаген на прах, като нашия Супер колаген прах, който лесно се усвоява от организма, приема се лесно и дава страхотни резултати.

 

Продължавай да вмъкваш все нови и нови видове тренировки, вдигай леки тежести и не пренебрегвай нито една мускулна група и тип активност, които преди си правила. Можеш да намалиш интензивността или да се консултираш със специалист, за да си сигурна, че това, което правиш е полезно за теб, но каквото и да правиш, не спирай да се движиш.

 

Почивката разбира се е задължителна и всъщност трябва да си отделяш повече време за сън вечер, за да има възможност тялото ти да се възстанови. Открий перфектният баланс за теб от почивка и натоварване.

 

Жените трябва да знаем как да се грижим за себе си по всяко време от живота ни, а това става точно с най-добрите ни оръжия – правилното хранене и физическата активност. Не се страхувай да потърсиш помощ, когато се нуждаеш.

 

 

Допитвай се до приятелки, набавяй си нужните съставки от странични източници – всичко, което ти трябва, за да се чувстваш добре и да не спираш да покоряваш върхове през всички години, като добавяш лъжичка колаген!

 

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още