Остави отзив
Остави отзив

Какво представлява Колагенът ?

26 октомври 2022
Какво представлява Колагенът ?

Ще  го разпознаете като съставка в любимите си серуми за кожа или може би ще го забележите в добавки, поддържащи здравето на ставите. Какво всъщност е колагенът и откъде се получава? Какви са функциите на колагена и как можете да го включите в здравословния си режим, за да се радвате дълго на здрави стави и хубава кожа?

 

Колагенът е най-разпространеният протеин в телата ни, особено колаген тип 1. Намира се в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията. Той е и компонент на чревната лигавица, която има важна роля в защитните механизми на стомашно - чревния тракт.

 

Ползите от колагена са толкова поразителни, защото този протеин е това, което изгражда силата и еластичността. Освен това се грижи за подмяната на мъртвите кожни клетки. Когато става въпрос за нашите стави и сухожилия, най-просто казано, това е "лепилото", което помага да се държат различни компоненти на тялото заедно.

                           

За съжаление сме устроени така, че губим колаген с напредване на възрастта. Този процес започва след 25-годишна възраст, но някои хранителни източници, както и добавки могат да ни помогнат да задържим оптималните колагенови нива колкото е възможно повече време.

 

 

 

Какво представлява колагенът?

 

 

От какво се състои колагенът? Колагенът често се нарича "сложен протеин", което не е изненадващо, като се има предвид, че съдържа огромни 19 различни аминокиселини. Те включват комбинация от несъществени (наричани още условни) и основни типове аминокиселини. Това го прави особено добър източник на аргинин, глутамин, глицин и пролин.

 

Съставен от три вериги, колагеновият протеин се навива заедно в тясна тройна спирала. Знаете ли, че всяка верига е дълга над 1400 аминокиселини?

 

По отношение на аминокиселините пролин и глицин, това са основните видове аминокиселини, открити в колагеновите вериги. Както пролинът, така и глицинът не са в изобилие в животинските меса, където повечето хора, които следват западен тип хранене, получават по-голямата част от протеина си.

 

Когато сте болни, при много физически или емоционален стрес или при нездравословни навици, тялото ви може да не е в състояние да произвежда достатъчно аминокиселини самостоятелно. Поради това тялото се нуждае от помощ от външни източници, главно чрез храни или добавки, за да получи тези важни градивни единици на тъканите.

 

 

Аминокиселините в колагена

 

Най-високите проценти на аминокиселини, открити в колагена, заедно с някои от ключовите им ползи, включват:

  • Пролин: Пролинът съставлява почти 15% от колагена. Пролин и глицин, по-специално, играят важна роля в гарантирането на гладкото функциониране на тялото ви. Тази аминокиселина помага за защита на целостта на кръвоносните съдове, подобрява здравето на ставите и има различни сърдечно-съдови ползи.
  • Глицин: Около една трета от протеина, открит в колагена, е глицин. Въпреки че е най-малката аминокиселина, глицинът има страхотни здравословни ефекти. За да се гарантира, че клетките ни функционират правилно, глицинът помага за изграждането на здрави ДНК нишки. Той също така помага за образуването на креатин, който насърчава здравословния мускулен растеж и увеличава производството на енергия по време на спорт.
  • Глутамин: Считан за едно от най-важните и изобилни хранителни вещества в организма, глутаминът се създава в мускулите ни и се получава от хранителни източници. Изследванията показват, че глутаминът има ползи за предотвратяване на тревожност, напрежение, нарушения на съня / безсъние, липса на концентрация, лошо храносмилателно здраве, отслабена имунна система и липса на енергия. Според доклад на American Journal of Clinical Nutrition, е доказано, че има положителни ефекти от производството на растежен хормон, което може да подобри аспектите на психичното здраве, като например подпомагане на освобождаването на GABA. Азотът, създаден от глутамина в големи количества, също помага при заздравяване на рани и предотвратява загубата на мускулна тъкан и болки в ставите.
  • Аргинин: Аргининът (наричан още L-аргинин) се разпада на азотен оксид в тялото, което е важно съединение за здравето на артериите и сърцето. Аргининът също така подобрява кръвообращението, помага за укрепване на имунната система и има положително влияние върху мъжкото либидо.

 

 

Трите най-важни ползи на колагена

 

Какво прави колагенът за тялото е не по-малко интересен въпрос. На следващо място може да научите кои са най-големи ползи, свързани с този критичен протеин:

 

 

1. Подобрява здравето на кожата и косата

 

Защо колагенът е полезен за кожата? Увеличаването на нивата на колаген осигурява по-стегната, гладка и младежка кожа. Колагенът помага на кожните клетки да продължат да се обновяват и възстановяват нормално. За жените това е особено важно, тъй като когато кожата загуби еластичността си в резултат на намален колаген, има и друг страничен ефект: по-видим целулит. Тъй като кожата тогава е по-тънка, целулитът става по-видим. Затова се препоръчва приемът на колаген да започне още в 30-те години от живота.

 

 

2. Намалява болките в ставите и противодейства на дегенерацията

 

Когато загубим този жизненоважен протеин, нашите съединителни тъкани (включително нашите сухожилия и връзки) започват да се движат с по-малко лекота, което води до скованост, подути стави и болезнени движения.

 

Със своята гелообразна, гладка структура, която покрива и държи костите ни заедно, колагенът ни позволява да се движим без болка. Той помага на ставите ви да се движат по-лесно, намалява болката, често свързана със стареенето, и дори намалява риска от влошаване здравето на ставите.

 

 

3. Помага за отстраняване на висока чревна пропускливост

 

Ако страдате от синдром висока чревна пропускливост - състояние, при което токсините са в състояние да преминат през храносмилателния тракт, колагенът може да бъде супер полезен. Той помага за разграждането на протеините и успокоява лигавицата на червата, поправя повредените клетъчни стени и обогатява червата с аминокиселини.

 

Най-голямата храносмилателна полза от консумацията на повече колаген е, че той помага за образуването на съединителна тъкан и следователно запечатва и лекува защитната лигавица на стомашно-чревния тракт.

 

Днес знаем, че много заболявания всъщност могат да бъдат проследени до възпаление или дразнене, произтичащи от нарушено чревно здраве.

 

За всички тези цели може да приемате Супер Колаген Прах - 6600 мг - 198 гр, както и Супер Колаген + C тип 1 и 3 - 6000 мг - 250 таблетки.

Хората и животните притежава различни механизми, които им помагат да се приспособят в оцеляването и ежедневието си. Един общ такъв механизъм, който при нас сякаш вече има по-силно изразена естетическа роля, са ноктите.

прочети още

Колагенът е известен със способността си да предотвратява и забавя стареенето на кожата. Усвояване на допълнителен колаген чрез добавки и кремове е чудесна стъпка към един по-свеж младежки вид, а формулиран с други ценни съставки, които подкрепят структурата на кожата, като хиалуронова киселина, може да се радваме на още по-добри резултати.

прочети още

Колагенът е изключително актуална тема в индустрията за здраве и уелнес, като много хора се обръщат към добавки и продукти за грижа за кожата, които съдържат този протеин с надеждата да подобрят кожата, ставите и цялостното си здраве. Колагенът е важен за телата ни и става все по-важен с течение на времето, защото производството му намалява, а ние се нуждаем от него за здрави стави, хубава кожа и коса.

прочети още