Какво представлява колагенът - част първа

31 юли 2015
Какво представлява колагенът - част първа

Какво представлява колагенът?

 

С настоящата статия, бихме искали да ви запознаем с един от най-ценните градивни елементи на нашето тяло - колагенът. Малко известен факт е, че той съставлява 30% от нашето тяло. Кожата ни, косата, ноктите, а също и сухожилията, костите и ставите ни, са изградени именно от незаменимия протеин. Затова ще посветим следващите редове на това да отговорим на някои важни въпроси свързани с него, а именно:

 

По своята същност, колагенът представлява неразтворим влакнест протеин - основен компонент на съединителната тъкан. Колагенът свързва и поддържа всички телесни тъкани, като кожата, костите, сухожилията, мускулите и хрущялите. Той също така свързва нашите вътрешни органи (дори и зъбите). Именно ценните свойства, които притежава този изключително важен за нашето тяло елемент, определят и неговото име , което е с гръцки произход и означава лепило.  

 

Когато говорим за колагена, трябва да бъдем напълно на ясно, че е абсолютно невъзможно тялото ни да съществува без да има в него наличност на колаген. Той дава сила, гъвкавост и издръжливост на организма. 

 

Около 75% от колагена в тялото ни е от тип 1 и 3. Ако трябва да направим едно числово разпределение на това къде точно се намира ценният протеин в тялото ни, то би изглеждало по следния начин: 

 

  • 75% - съединителна тъкан, коса, кожа, нокти
  • 25% - сухожилия, ставивни връзки и кости 

 

С течение на времето, организмът намалява значително производството на колаген. След 25 - годишна възраст процесът по производство спада с 1.5 % на година, при достигане на 40 – годишна възраст – с 25%, а при 60 годишна възраст - организмът губи 50% от колагена си. Този факт е основна причина да се погрижим да си го набавяме допълнително под формата на хранителна добавка - колаген тип 1 и 3 или колаген на прах! В противен случай, кожата започва да изтънява и се появаяват първите бръчки и първите белези на стареене.

 

 

Колко вида колаген има? 

 

В дерматологията се разграничават 5 вида колаген, но най-разпространените и най-интензивно изследвани колагени са тип 1, 2 и 3.

 

Колаген от типа 1 и 3 е основният компонент на кожата, косата, ноктите, мускулите, сухожилията, костите, ставите, венците, зъбите, очите и кръвоносните съдове. 

 

Колаген тип 2 - изгражда ставния хрущял (като най-полезен се счита онзи, който е извлечен от пилешки гърди). Прочетете статията: Каква е разликата между колаген тип 1 и 3 и колаген тип 2?

 

Продуктите с биоактивен колаген на NEOCELL – защо да изберете именно тях?
 

NEOCELL Laboratories USA е най-голямата компания в света произвеждаща продукти с биоактивен колаген! Ние сме специализирани в производството на колагенови продукти с премиум качество, които имат anti-aging ефект и помагат при процесите на стареене на кожата.

 

Използването на качествени продукти с биоактивен колаген от NEOCELL ви гарантира увеличаване на нивата на колаген в организма, който придава на кожата сияен блясък и подобрява функцията на ставите и хрущялите!

 

Neocell гарантира, че след няколко седмици употреба на колагенови продукти ще забележите впечатляващи резултати!  

 

 

Лабораторните изследвания показват: 

 

  • намаляване дълбочината на бръчките с 26%
  • увеличаване хидратацията на кожата с 50%
  • намаляване на порите с 50%
  • повишаване на еластичността на кожата с 19%

 

Продуктите на Neocell са извлечени от 100% чист телешки колаген. Neocell не използват колаген, добит по химичен път, който масово се продава на световния пазар.

   

Тъй като колагенът, в естествената си форма, се усвоява трудно от организма, Neocell използват процес на ензимно хиздролизиране, при който колагенът се преработва в аминокиселинна форма с много ниско молекуллно тегло ( едва 2000 далтона) и се усвоява на 100% от организма.

 

След като разгледахме същността на колагена и основните функции, които има той за организма ни, очаквайте втора част на нашата образователна поредица, в която ще ви представим основните ползи, които носи той на нашето тяло и за кои групи е задължително да бъде набавян като допълнителна добавка. Ще ви запознаем също и с естествените източници, чрез които можем, макар и в недостатъчни количества, да набавяме ежедневно на тялото си най-безценния протеин за нашето здраве и така да се радваме в дългосрочен план на естествена красота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още