Остави отзив
Остави отзив

Какво представлява колагенът - част втора

13 август 2016
Какво представлява колагенът - част втора

Какво представлява колагенът? 

 

В първа част на статията ни "Какво представлява колагенът", основната ни цел беше да ви запознаем с колагена и неговата същност. В настоящата, бихме искали да акцентираме върху ползите, които колагенът носи за нашето тяло като основен структурен протеин.

 

Вече изяснихме факта, че съществуват три основни типа колаген - съответно колаген тип 1, 2 и 3. Нека, според типа, да обособим ползите от всеки един от тях и да ви насочим към източниците, от които, по естествен начин, бихте могли да си го набавите.

 

 

Колаген тип 1 и 3 за красива кожа, коса и нокти

 

Колаген тип 1 и 3 са обособени от дерматолозите в една група, която отговаря за еластичността на кожата и здравината на нашите нокти и коса. Интересен факт е, че колаген тип 1 е по-здрав и по-устойчив дори от стоманата!

 

Когато говорим за красота, колаген тип 1 и 3 са основен фактор, за да имаме здрави кожа, коса и нокти. Тези два типа - колаген тип 1 и 3 - отговарят за регенерацията на клетките. Снабдяват ги също и с необходимите им вещества (хранителни и тези, които участват в хидратацията на кожата). По този начин колагенът запазва младостта на кожата.

 

 

Колаген тип 2 - колаген за здрави стави и кости
 

Човешките стави, хрущяли, а също и междупрешленни дискове са изградени от колаген тип 2, хиалуронова киселина, глюкозамин и хондроитин. Те са отговорни за снабдяването на хрущяла с необходимите му вещества, а също и за изграждането на новата хрущялна тъкан в нашето тяло. Богат на протеини, колагенът тип 2 е в основата на забавянето на остеопорозата и процесите, свързани с нея. Не на последно място, на него дължим и намаляването на болката и дискомфорта при различни ставни заболявания.

 

Запознавайки ви с множеството ползи от колаген тип 2, важно е да знаете, че приеман в нормални дози (по указание), той е абсолютно безвреден за вас и вашето тяло!

 

 

Източници на колаген тип 1 и 3 и колаген тип 2
 

Колаген (и от трите типа) може да бъде набавен от редица хранителни групи. Най-високо съдържание на незаменимия за организма ни протеин, има в следните хранителни групи:

 

 • Риба ( в частност сьомга) и морски дарове
 • Зеленслистни зеленчуци
 • Домати, моркови, червени чушки, бяло зеле
 • Цитрусови (портокали, мандарини) и горски (малини, къпини, ягоди, боровинки) плодове, райска ябълка, кайсии, банани (или плодовете, които са с високо съдържание на калий и витамин С)

Тиквени семки, овесени ядки – те не съдържат колаген, но минералите, които съдържат, благоприятстват неговото усвояване от организма

 

Имайте предвид, че тези храни е препоръчително да бъдат част от ежедневното ви меню, но те, в никакъв случай, не са достатъчни, за да набавите на тялото си необходимите количества колаген. Задължително е да се ориентирате към неговия допълнителен прием като самостоятелна хранителна добавка - под формата на колаген за пиене или колаген на капсули!

 

Сред храните, които значително намаляват способността на нашето тяло да усвоява колагена, челна позиция заемат всички преработени и вакуумирани храни. Ето защо, тяхната консумация трябва да бъде сведена до абсолютен минимум.

 

 

Симптоми при дефицит на колаген

 

 • Косопад и „цъфтеж“ на косъма
 • Нарушения в зрението
 • Нарушения в храносмилателната система (запек)
 • Проблеми с бронхите
 • Занижена костна плътност – сериозна предпоставка за развитие на остеопороза при жените
 • Загуба на мускулна тъкан – това неминуемо води до спад в метаболизма, което е предпоставка за повишаване на телесното тегло (всеизвестен факт е, че мускулите са тези , които засилват метаболизма на човешкото тяло и следователно – с колкото по-малко мускулна тъкан разполага нашият организъм, толкова по-забавен е неговият метаболизъм)
 • Влошено състояние на кожата – загуба на еластичност, в следствие, което се наблюдава отпусналост и поява на бръчки

 

 

За кого е подходящ приема на колагенът?
 

На този въпрос, правилният отговор би бил – за всички, независимо от пола и възрастта. Все пак, има няколко групи, за които колагенът е не просто препоръчителен като хранителна добавка, а задължителен. В това число влизат:

 

 • Всички лица, които се занимават активно със спорт
 • Всички лица (мъже и жени) на средно 40-годишна възраст
 • Дамите, които навлизат в менопауза
 • Лицата, които страдат от артрит или артроза

 

Надяваме се с информацията, която ви поднесохме (синтезирано) относно ползите на колагена, да сте разбрали колко важно е да не подминавате тази жизненоважна съставка за човешкия организъм и да си я набавяте ежедневно, за да получава вашето тяло всичко необходимо, за да бъде здраво.

 

 

Не забравяйте - когато тялото е здраво, то ви се отблагодарява с красота!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още