Остави отзив
Остави отзив

Какво представлява кожният микробиом?

10 декември 2022
Какво представлява кожният микробиом?

Знаете ли, че кожата ви е дом на трилиони малки микроорганизми – и това е напълно нормално, дори да звучи странно! Тази съвкупност се нарича “микробиом” и е тясно свързанa със здравето на кожата. Днес сме ви приготвили много любопитна информация за това какво представлява този микроскопичен свят и как можете да му помогнете да ви защити.

 

В природата всички големи и малки неща живеят заедно, споделяйки взаимосвързани отношения. Някои от тези неща са видими, докато други са толкова незначителни, че едва осъзнаваме колко значими са те за симбиозата на всички неща.

 

Примери за сухоземни биоми са тундра, пасища, пустини и тропически гори, докато някои примери за морски биоми са тропически корали, полярни сладки води и гори от водорасли. И все пак биоми съществуват и в малък мащаб и те се наричат “микробиоми”.

 

И така, днес ще разберем повече за кожния микробиом и неговата роля за доброто здраве.

 

Какво представлява кожният микробиом?

 

Микробиомът е общност от микроби (микробиота), живеещи в определено местообитание. Микробиомът се състои от бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми, които са симбиотични с даденото местообитание. Както вече разбрахте, микробиомите съществуват навсякъде, включително в човешкото тяло. Например, черва, кожа, бели дробове и матка (при жените) са само няколко примера за това къде съществуват микробиоми.

 

Често наричан „кожна флора“, микробиомът на човешката кожа е естествената колекция от трилиони различни микроорганизми, които живеят върху или в човешката кожа. Повечето от тях са безвредни, докато някои са полезни за кожата ви, дори жизненоважни за цялостното ви благосъстояние.

 

 

Какво прави кожният микробиом?

 

Обитателите на микробиома са не само пасивни съквартиранти на протеини като колаген и еластин, те също поддържат кожата в редица нейни жизненоважни функции.

 

Кожният микробиом е отговорен за следните важни процеси:

  • Борба с инфекциите
  • Подпомагане на правилното функциониране на имунната система
  • Зарастване на рани
  • Контролиране на възпалението

 

Например, резидентните микробиомни бактерии ще защитят кожата, когато потенциално вредни бактерии навлязат в кожата. Те работят като биологична защитна бариера, борейки се срещу микроби, патогени и други вредни нашественици.

 

 

Какво влияе върху кожния микробиом?

 

Микробиомите се различават от човек на човек и се влияят от редица фактори, като географско местоположение, климат, качество на въздуха, възраст, пол, гени и начин на хранене. Поради тази причина грижата за кожата е различна при различните хора. Кожният микробиом на тийнейджър, например, е много различен от този на жена в менопауза.

 

Промяната в микробиома на кожата понякога може да доведе до кожна дисбиоза. Това е състояние, при което дисбалансираният микробиом причинява състояния като суха или чувствителна кожа, псориазис, екзема, алергии, акне, розацея и други.

 

Страничните ефекти на кожната дисбиоза включват нарушено зарастване на рани, дрожди и гъбични инфекции и ускорено стареене на кожата, най-често под формата на фини линии, бръчки и отпуснатост.

 

 

Как да защитите микробиома на кожата си?

 

Качествената грижа за микробиома на кожата ви може да бъде постигната с промяна на някои навици, диетата и рутината, които ще бъдат от полза за цялостното ви благосъстояние. Както вече знаем, цялостното здраве на кожата е пряко свързано както с това, което консумирате под формата на храни и напитки, така и с това как третирате кожата си отвън. Същото важи и за микробиома.

 

Ето някои основни начини, чрез които можете да помогнете на микробиома на кожата си да е в балансирано състояние, така че на свой ред да продължи да ви защитава.

 

Не прекалявайте с почистването

 

Един от начините, по които може да повлияете негативно на микробиома на кожата си, е като използвате агресивни почистващи препарати или алкални локални продукти. Те не само изсушават кожата, те убиват част от добрата микробиота, от която кожата ви се нуждае.

 

Антибиотичната резистентност се изгражда благодарение на микробиома на кожата, така че поддържането ѝ с леко киселинни нива на рН ще помогне да остане здрава. Нивото на pH от около 5,0 е това, което микробиомът предпочита, тъй като помага на резидентната микробиота да бъде в баланс, като същевременно инхибира растежа на патогени.

 

След почистване нанасянето на локални кремове, съдържащи активни съставки като кокосово масло или алое вера, ще ви помогне да поддържате кожата си хидратирана. Това е изключително важно през всеки сезон от годината.

 

 

Погрижете се за чревното си здраве

 

Оста черва-мозък (gut-brain axis), както се нарича, описва двупосочната комуникация между червата и мозъка. Те „говорят“ помежду си под формата на биохимични сигнали и микробиотата играе решаваща роля в тази връзка.

 

Поддържането на здрав микробиом на червата и кожата е еднакво важно за цялостното ви здраве. Множество проучвания показват, че стомашно-чревното здраве има основополагащо значение здравето на кожата. В това число, чревната микробиота допринася за нашето настроение, хормонален баланс, невромускулни функции и други.

 

Ето и няколко такива проучвания:

 

The Gut-Brain Axis: Influence of Microbiota on Mood and Mental Health

 

The Gut–Brain Axis and the Microbiome: Mechanisms and Clinical Implications

 

Когато микрофлората ви не е балансирана, това понякога може да предизвика възпалителен отговор в кожата. Лошото здраве на чревния микробиом може да доведе до възпаление, оксидативен стрес, патогенни бактерии и акне, като най-често срещани проблеми.

 

Подкрепата за здравето на червата на свой ред ще подкрепи здравето на кожата и можете да го направите, като консумирате зеленчуци, пробиотици, пребиотици и намалите захарта и преработените храни. Можете също да включите в режима си добавка, като например Колаген Бюти Билдър на Neocell.

 

Тази формула е впечатляваща комбинация от колаген тип 1 и 3, хиалуронова киселина, биотин, алфа липоева киселина, витамин С и силика - най-важните компоненти за здрава и силна кожа. Може да го приемате за поддържане здравината и еластичността на кожата, намаляване на първите признаци на стареене и изразен анти-ейдж ефект.

 

Също имайте предвид, че колаген Beauty Builder е клинично тестван и помага за изглаждането на бръчките, поддържа еластичността на кожата и нейната хидратация. Именно от това се нуждае кожата, за да се случи производството на нови колагенови влакна в организма.

 

 

Хидратация на кожата

 

Кожата може да се дехидратира по редица причини, нарушавайки естествената защитна функция на кожата. Честото овлажняване ще помогне за поддържане на достатъчни нива на влага в кожата, като я предпазва от сухота, напукване, сърбеж или раздразнение. Разбира се, приемът на достатъчно вода е ключово важен за добра хидратация, наред с колаген тип 1 и 3.

 

Продукт с хиалуронова киселина като Течна Хиалуронова Киселина с Вкус на Боровинка пък ще ви осигури най-доброто допълнително средство за хидратация. Тази киселина повишава хидратацията и влажността на кожата и намалява появата на фини линии, бръчки и други признаци на преждевременно стареене.

Всяка от нас иска да има здраво и красиво тяло, което отразява нашата вътрешна хармония и самочувствие. За да го постигнем, e важно да се грижим за своето здраве отвътре навън. И това е точно това, което веган колаген може да предложи.

прочети още

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което засяга милиони хора по света. Това усложнение може да доведе до физически и емоционални трудности за засегнатите лица. Затова е важно да бъдете информирани за симптомите, причините и методите за лечение на псориазиса.

прочети още

В днешно време всеки иска да изглежда млад и красив. Затова много хора избират естествени продукти за грижа за кожата. Хиалуроновата киселина е важен компонент в тези продукти. Тя помага за хидратацията и борбата със стареенето на кожата. Осигурява дълбоко овлажняване, прави кожата еластична и тонизирана. Включвайки хиалуроновата киселина в грижите за кожата може значително да подобрите нейния вид.

прочети още