Остави отзив
Остави отзив
  • Начало »
  • Новини »
  • Какво представляват зеолитите и какви са ползите им за здравето?

Какво представляват зеолитите и какви са ползите им за здравето?

19 февруари 2023
Какво представляват зеолитите и какви са ползите им за здравето?

Чували ли сте някога за зеолити преди? Ако отговорът на този въпрос е „не“, тогава определено ще ви е интересно да научите повече за тях. Само ако ви кажем, че зеолитът може да подпомогне детоксикацията и освобождаването на токсините от организма, дали ще привлечем интереса ви?

 

Има още много полезни свойства, които зеолитът (клиноптилолит) може да прояви в човешкото тяло. Затова сме подготвили цяла статия. И така, нека видим как тези невероятни природни вещества могат да бъдат полезни за вас. Пожелаваме ви приятно четене!

 

 

Какво е зеолит?

 

Зеолитите (множествено число, тъй като има много различни видове) са вид минерали с вулканичен произход, получили името си през 1756 г. от шведския минералог на име Аксел Фредрик Кронстед. Те обикновено се използват в различни индустрии заради способността им да премахват токсините и поради тази причина се интересуваме от тях по отношение на детоксикацията на тялото и кожата.

 

Думата зеолит буквално означава „сварен камък“, което може да звучи малко странно, но произлиза от химичен експеримент, включващ варене на камък. Вид камък, наречен стилбит, за да бъдем точни, сам по себе си вид тектосиликатен минерал, (минерал, който образува скала), съставен е от силикати и съставлява около 90% от земната кора.

 

 

Как зеолитите абсорбират токсините?

 

Зеолитите имат естествено срещаща се микропореста структура, което означава, че имат хиляди малки каналчета в тях, през които големи количества токсини и тежки метали, които са вредни за вашето здраве, могат да бъдат уловени и отстранени от организма.

 

Тези супер абсорбиращи минерали съдържат както силиций, така и алуминий и отнемат между 50 и 50 000 години, за да се образуват естествено в природата. Учените са измислили начини за синтетичното им производство, което значително ускорява този процес, но ние се интересуваме повече от естествените версии и техните здравни ползи.

 

 

Безопасни ли са зеолитите за употреба при хора като детоксикиращ агент?

 

Най-разпространеният наличен зеолит има доста сложното наименование клиноптилолит и е включен в различни изследвания върху животни и хора.

 

Общоприето е безопасно да се приема вътрешно. Клиноптилолитът се използва предимно заради своя детоксикиращ ефект, както и заради антиоксидантната си природа и способността да дарява микроелементи на тялото и да поддържа чревната микробиота или „полезните бактерии“ в нея.

 

Изследвания като това, публикувано в журнала Frontiers in Pharmacology през 2018 г., показват, че клиноптилолитът има „силно положителни ефекти“ и „се оказва полезен при елиминирането на различни замърсители от тялото“.

 

Същото проучване заключава, че въпреки механизмите, чрез които той е от полза за тялото по отношение на детоксикацията, все още не са напълно разбрани. Авторите смятат, че това вероятно се дължи на способността му да възстановява деликатния баланс на човешкото тяло, наречен хомеостаза.

 

Така че, нека разгледаме малко по-задълбочено как точно зеолитите като клиноптилолит могат да бъдат от полза за човешкото тяло.

 

 

Как действат зеолитите, за да осигурят своите здравни предимства?

 

Приемането на зеолити под формата на медицинско изделие позволява на тези полезни минерали да преминат през храносмилателния тракт, абсорбирайки вредните вещества по пътя си.

 

Тези вредни вещества включват всичко - от токсични тежки метали, изкуствени химикали, открити в определени лекарства и преработени храни, ендокринни разрушители и прекомерна киселинност.

 

 

Абсорбиране на бактериите в тялото

 

Зеолитите също могат да помогнат за абсорбирането на бактерии, вируси и гъбички, плюс токсините, понякога произведени от тези микроорганизми, както и ферментационните токсини, получени от нездравословна диета и лошо балансирана микробна чревна флора.

 

 

Попълване на микроелементи, които липсват на тялото

 

Това, че зеолитите са абсолютни чистачи организма, вече стана ясно. В същото време, когато извършват почистване на нежелани токсини, те освобождават своите следи от минерали, които може да липсват на тялото.

 

Тези естествено срещащи се минерали съдържат почти всички елементи в периодичната таблица и следователно, в допълнение към изхвърлянето на токсините, те попълват важни елементи в човешкото тяло чрез сложна система за йонен обмен.

 

Невероятно, но зеолитите, чрез този йонен обмен, могат да осигурят това, което липсва на тялото, и да премахнат това, което има в излишък, като следователно предлагат всеобхватно двустранно действие.

 

Чрез приемането на зеолитна добавка като Зеолитмед на Прах може да подпомогнете детоксикацията на тялото, реминерализиране и възстановяване на естественото pH и подобряване на алкално-киселинния баланс в тялото.

 

На свой ред това помага за намаляване на оксидативния стрес и увреждането на клетките от свободните радикали, алкализиране на тялото и поддържане на по-добро физическо и емоционално здраве.

 

 

Отстраняване на токсични метаболити

 

Проучванията показват, че приемането на зеолити като хранителна добавка може да бъде толкова ефективно за премахване на токсичните метаболити, че те могат да се използват като допълнение към традиционните медицински лечения като химиотерапия и лекарства. Те се прилагат най-често за лечение на диабет и сърдечни заболявания, за да се възстанови определен хормонален баланс или да се коригира друг проблем, свързан със самото заболяване.

 

Проучванията в тази област продължават и ако планирате да приемате някаква добавка заедно с други медицински лечения, най-добре е първо да се консултирате с вашия лекар или медицински специалист.

 

 

Как може да си набавите зеолит?

 

Освен страхотни колагенови продукти за здрава и красива кожа, хиалуронова киселина и колаген за стави, в нашия асортимент присъстват и продукти със зеолит. Ето кои са те:

 

Промо Зеолитмед на Прах 3 x 400 гр

Зеолитмед 500 mg. - 600 капсули

Зеолитмед 500 mg. - 200 капсули

Зеолитмед пулверизиран прах - 400гр.

 

 

Библиография

 

Zeolite Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 2014 https://www.sciencedirect.com/topics/chemical-engineering/zeolite

 

Mastinu, A., Kumar, A., Maccarinelli, G., Bonini, S. A., Premoli, M., Aria, F., Gianoncelli, A., & Memo, M. (2019). Zeolite Clinoptilolite: Therapeutic Virtues of an Ancient Mineral. Molecules (Basel, Switzerland), 24(8), 1517. https://doi.org/10.3390/molecules24081517

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още