Остави отзив
Остави отзив

Колаген тип 1 и 3: Защо са важни за превенцията на чупливи нокти

23 април 2023
Колаген тип 1 и 3: Защо са важни за превенцията на чупливи нокти

Хората и животните притежава различни механизми, които им помагат да се приспособят в оцеляването и ежедневието си. Един общ такъв механизъм, който при нас сякаш вече има по-силно изразена естетическа роля, са ноктите.

 

Знаете ли, че човешките нокти могат да разкрият много за здравето на организма ви? Например, ако имате бели ленти по ноктите, това може да е знак за недостатъчен протеин или за наличието на някои заболявания, като захарен диабет или проблеми с черния дроб.

 

От друга страна, здравите нокти са гладки, без драскотини или пукнатини и имат розов оттенък. Интересен факт е, че най-бързо растат ноктите на доминантната ръка, а по-бавно на не-доминантната, т.е. тази, която се използва по-малко. Ноктите могат да се използват и за възстановяване на пръста, тъй като могат да растат отново след като са били изрязани.

 

За здравето и красотата им служат различни компоненти и днес ще ви разкажем как да си ги набавите.

 

Какво представляват ноктите ни?

 

Ноктите на човека са плоски, твърди, прозрачни и леко извити релефни образувания на външния край на пръстите. Те имат роля в защитата на крайниците, както и в помощта на пръстите в определени дейности, като дръпване или задържане на обекти.

 

Ноктите са изградени от специални клетки, наречени кератинови клетки, които се развиват в матрицата на нокътя. Тази матрица се намира под кожата и непрекъснато произвежда нови клетки, които заменят старите клетки в нокътното легло.

 

Ноктите също имат няколко слоя, включително горен слой, който дава блясък на ноктите) и коронен слой (долната част на нокътната плочка, която е закрепена за нокътното легло).

 

Важно е да се отбележи, че здравето на ноктите може да бъде засегнато от различни фактори, включително недостиг на хранителни вещества, инфекции и травми. Затова е важно да се грижим правилно за тях, като се храним балансирано, избягваме травми и поддържаме добра хигиена на ръцете и ноктите.

 

За какво служат ноктите?

 

Ноктите са важна част от нашето тяло, макар рядко да се замисляме за тяхното значение, и изпълняват различни функции. Ето някои от най-важните:

 • Защита на пръстите - Ноктите помагат за защита на пръстите от нараняване, особено когато се занимаваме със задачи, които изискват директен контакт с обекти.
 • Помагат за захващане на предмети - Ноктите помагат да захващаме по-лесно и да манипулираме с предмети.
 • Помагат за регулиране на чувствителността на върха на пръстите - Ноктите имат много нервни крайчета, които помагат да регулираме чувствителността на върха на пръстите.
 • Подкрепят дигиталната функция - Ноктите помагат за стабилизиране на пръстите, когато се използват за дигитални дейности, като писане, натискане или докосване.
 • Играят роля в определянето на здравето на организма - Ноктите могат да покажат някои здравословни проблеми в организма, като например липса на определени хранителни вещества или белези на някои заболявания.

 

Защо хората имат чупливи нокти?

 

Чупливите нокти са общ проблем, който може да засегне много хора. Причините за чупливи нокти могат да бъдат много, включително:

 

 • Химически агенти: Излагането на ръцете на различни химически агенти, като например домашни почистващи препарати, може да доведе до изсушаване на ноктите и да направи ги по-чупливи.
 • Недостиг на хранителни вещества: Недостигът на определени хранителни вещества, като например биотин (един от витамините в В група), желязо и цинк, може да доведе до слаби и чупливи нокти.
 • Използване на ноктите за драскане: Честото използване на ноктите за драскане на различни повърхности може да доведе до нараняване на ноктите и да ги направи по-чупливи.
 • Травми: Травмите, като удари или счупвания на пръстите, могат да повредят матрицата на нокътя и да направят ноктите по-чупливи.
 • Излагане на студ: Излагането на ръцете на студ може да доведе до изсушаване на ноктите и да ги направи по-чупливи.
 • За да подобрите здравето на ноктите си, можете да приемате хранителни добавки с биотин, да избягвате химически агенти и да носите ръкавици при почистване. Освен това, е важно да поддържате хидратацията на ноктите си, като използвате кремове за ръце и нокти. Ако проблемът продължава, е важно да се консултирате с лекар или дерматолог.

 

Какво представляват колаген тип 1 и колаген тип 3?

 

Колагенът е протеин, който е отговорен за дадената форма, структура и здравина на множество тъкани в тялото, включително кожата, косата, ноктите, костите, сухожилията и други. Съществуват множество различни типове колаген, като колаген тип 1 и колаген тип 3 са две от най-важните.

 

Колаген тип 1 е основният компонент на кожата, костите, зъбите, косъма и други тъкани, свързани с костната маса. Той е изключително здрав и устойчив на тегло и натоварване.

 

Колаген тип 3 също е много важен за здравето на тъканите в тялото, но е особено важен за кръвоносните съдове, лимфните съдове и други видове тъкани, които трябва да бъдат гъвкави и еластични. Той има по-фина структура от колаген тип 1 и по-лесно се разгражда от ферментите в тялото.

 

Колаген тип 1 и колаген тип 3 играят много важна роля за здравето на тъканите и са необходими за поддържане на оптималното здраве на кожата, косата, ноктите, костите и другите тъкани в тялото. Недостигът им може да доведе до различни здравословни проблеми, включително увреждане на кожата, слабост на костите и други проблеми.

 

Кой вид колаген е най-важен за поправяне на чупливи нокти?

 

Най-важният вид колаген за здравето на ноктите е колаген тип 1. Той е основният компонент на кожата, кости и сухожилията, както и на ноктите. Колагенът тип 1 играе важна роля за здравето на ноктите, като подпомага растежа на нови клетки и укрепва структурата на ноктите, което може да намали чупенето и раздвояването им.

 

Колаген тип 3 също играе важна роля за здравето на ноктите, като помага за увеличаване на гъвкавостта на кожата и подобряване на структурата на нокътната плочка. Това може да намали склонността към раздвояване на ноктите и да помогне за поддържането на здрави нокти.

 

Витамин С също е важен за здравето на ноктите, тъй като той е важен за производството на колаген, включително и на колаген тип 1 и 3. Недостатъчното количество витамин С може да доведе до слаби и лесно счупващи се нокти, както и до други проблеми с кожата и косата. Затова е важно да се консумира достатъчно количество витамин С в хранителната ни диета или да се приемат хранителни добавки с витамин C при нужда.

 

В продукт като Супер Колаген + C тип 1 и 3 - 6000 мг се съдържат и трите ценни компонента, за които стана ясно, че са от решаващо значение при чупливи нокти. Колагенът в продукта е под формата на 100% чист натурален телешки колаген тип I и III, които допринасят за здравина и еластичност на кожата, укрепване на ноктите и заздравяване на тяхната структура. Витамин С допълнително подсилва тези ефекти, заедно с насърчаване производството на колаген.

 

А защо да изберете точно продуктите с марка NEOCELL? Супер Колаген + C тип 1 и 3  е ензимно преработен в аминокиселинна форма с много ниско молекулно тегло едва (2000 далтона) и се усвоява на 100% от организма. По този начин ви даваме оптимална форма на съставките за максимум полезност.

 

Освен това, Супер Колаген + C тип 1 и 3 е клинично тестван и помага за изглаждането на бръчките, поддържа еластичността на кожата и нейната хидратация, премахва целулит и акне, а също така заздравява косата и ноктите. Всички други негови предимства са описани в текста към продукта, а ние оставаме на разположение за съдействие при избора на подходящ продукт.

Всяка от нас иска да има здраво и красиво тяло, което отразява нашата вътрешна хармония и самочувствие. За да го постигнем, e важно да се грижим за своето здраве отвътре навън. И това е точно това, което веган колаген може да предложи.

прочети още

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което засяга милиони хора по света. Това усложнение може да доведе до физически и емоционални трудности за засегнатите лица. Затова е важно да бъдете информирани за симптомите, причините и методите за лечение на псориазиса.

прочети още

В днешно време всеки иска да изглежда млад и красив. Затова много хора избират естествени продукти за грижа за кожата. Хиалуроновата киселина е важен компонент в тези продукти. Тя помага за хидратацията и борбата със стареенето на кожата. Осигурява дълбоко овлажняване, прави кожата еластична и тонизирана. Включвайки хиалуроновата киселина в грижите за кожата може значително да подобрите нейния вид.

прочети още