Псориазис

9 декември 2016
Псориазис

Същност

 

Псориазисът е едно от най-често разпространените кожни заболявания. Около 2% от населението са се сблъскали с него. Приблизително 6,4% от заболелите са наследили псориазис по наследство от своите родители. Симптомите най-често се проявяват между 20-40-годишна възраст. Неговото проявление е свързано със специфични промени върху участъци от кожата – колене, лакти, кръст, окосмена част на главата.

 

За заболяването са характерни и промени в ставите. Оказва се, че то е съпроводено с промяна на метаболизма и предизвиква атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове. Само по себе си този вид заболяване е хронично. Има периоди, в които симптомите се обострят и други, в които настъпва ремисия. Когато се лекува активно, периодите на ремисия могат да продължат от месеци до години. 

 

 

Симптоми

 

Проявленията на това кожно заболяване са видими и специфични и е почти невъзможно да бъдат объркани. Изразяват се в:

 

  • червени петна, покрити с бели люспи суха;
  • напукана на места и често кървяща кожа;
  • удебеляване на ноктите, неравна повърхност;
  • болка, оток и трудна подвижност на ставите.

 

Възможно е заболяването да засегне само някои участъци от тялото, а в по-тежките форми – засяга цялата телесна повърхност, което е изключително болезнено за страдащия. В изключително тежките случаи е напълно възможно псориазисът да доведе до нещастен край за пациента – смърт. При псориазиса основният проблем е нарушеният метаболизм на епидермата, който се проявява главно в резултат на бързия синтез и нуклеопротеиново разлагане. Последица от това прибързано движение на клетките е да ги държи в дермата на клетъчното ядро ​​. Това явление се нарича паракератоза, което е съпроводено с удебеляване на styloid клетъчен слой ( акантоза ) и папили на дермата. Тъй като всяка папила е оборудвана с кръвоносни капиляри, става ясно защо при постоянно чесане и сърбеж се наблюдават петехнални кръвоизливи, които лекарите наричат ​​кръвна роса. При сърбежа се отстранява най-горния слой на папилата на кожата и се наранява основата на капиляра.

 

 

Как протича заболяването

 

Преди да изясним начина, по който протича болестта, бихме искали да направим важно уточнение. Може да не сте очаквали, но псориазисът не е заразен, т.е. той не се предава от един човек на друг чрез допир или по въздушно-капков път или по кръвен път. Единственият начин, по който се предава реално е наследственият и това се дължи изцяло на гените ни. Първите симптоми на псориазиса се изразяват в малки кръгли петна обрив (болезнени промени по кожата) със сухи сребристо бели люспи . В по-нататъшния ход на заболяването лезиите могат да приемат различни форми (кръг , наподобяващи карта и т.н. ). Друга форма на псориазиса обикновено засяга гънките на ставите. Специална роля има Arthropathic (ставен) псориазис , при който може да се развие тежка форма, придружена от подуване на лезиите. С течение на годините, а дори и с повтарящи се пристъпи на ревматизъм, се развиват тежки увреждания на костите, ставите; деформация на пръстите на ръцете и се характеризира с отличителни малформации. Понякога псориатични лезии могат да бъдат забелязани само върху дланите и стъпалата и никъде другаде.

 

 

Лечение

 

Лечението на псориазиса цели премахването на симптомите и предотвратяване на усложнения (най-често свързани със ставите). Основната насока е отхвърлянето на люспичките. Медикаментите, с които се постигат най-добри резултати са на първо място колаген тип 1 и 3 за перорална употреба, а също и под формата на мехлем. Чрез него се предотвратяват симптомите на болезненост и скованост. Друг продукт, който води до позитивни резултати са кремове с листа от алое, капсаицин крем, приготвен от екстракт от люти чушки и приемане на рибено масло, до 3 гр. дневно.

 

 

Диета

 

Когато говорим за лечение на псориазис е полезно прилагането на индивидуална диета, която цели да се повлияе стомашно-чревния тракт и жлъчката. Не са необходими специфични диети, а по-скоро лек режим на хранене. Препоръчва се избягват на киселини и храни, които ги съдържат в големи количества (например цитрусови плодове, оцет) или ги предизвикват в стомашно-чревния тракт, както и на консервирани храни (във всички форми, които се предлагат на пазара). За предпочитане са млечни продукти (в частност киселото мляко), леки меса (пилешко,пуешко), риба, леки зеленчуци (предимно зелени), компот от ябълки или печени такива. От съществено значение е да се пие голямо количество вода, за да може да се пречиства организмът.

 

От всичко изчетено със сигурност става ясно колко тежко е заболяването и колко силно влияе то на ежедневието на пациента! Освен, че чисто естетически е неприятно, болезнените проявления са не по-маловажни. От съществено значение е да се подхожда към проблема с постоянство и активно лечение, за да може да се доведе псориазисът до ремисия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още