Остави отзив
Остави отзив

Разликата между колаген тип 1 & 3 и колаген тип 2.

2 август 2015
Разликата между колаген тип 1 & 3 и колаген тип 2.

 

Знаете ли, че има три основни типа колаген в тялото: колаген тип 1 и 3 и колаген тип 2?

 

 

Над 75% от колагена в тялото е колаген тип 1 и 3, който изгражда съединителната тъкан, кожата, косата, ноктите, кръвоносните съдовеи сухожилията. Колаген тип 2 се съдържа основно в ставния хрущял и изгражда ставните връзки.

Колаген тип 1 се съдържа в кожата, косата, ноктите, сухожилията, кръвоносните съдове и вътрешните органи. 55% от колагена в тялото е тип 1. 

 

Колаген тип 2 се съдържа в ставния хрущял. Съдържанието на колаген тип 2 в ставния хрущял е 85-90% и над 50-55% в ставите.

 

Колаген тип 3 е основеният компонент кожата, белите дробове и стените на кръвоносните съдове, който обикновенно е заедно с колаген тип 1.

 

 

 

Разликата между колаген тип 1 & 3 и колаген тип 2:Научните изследвания показват, че повече от 75% от колагена в организма е колаген тип 1 и 3. Той се състои от деветнадесет аминокиселини, които са отговорни за развитието и поддържането на тялото. В състава му влизат glycine, proline и hidroxyproline – много важни амино киселини за здравето на кожата и мускулите.


Колаген тип 1 и 3 съдържа деветнадесет от най-важните аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на здраво тяло. Колагенът е богат източник на glycine, аминокиселина от жизнено важно значение за растежа на мускулите. Той съдържа също и високи нива на hidroxyproline и hidroxylisine. Тези две аминокиселини не се срещат често в други продукти съдържащи амино киселини, но са изключително важни за производството на колаген от организма. Цялата повърхност под кожата ни се състои от съединителна тъкан. Когато количеството на колаген в съединителна тъкан намалее, се образуват вдлъбнатини, които в послдествие образуват бръчки. 


 
Колаген тип 1 и 3 се извлича от дермата (кожата) на млади телета - най-добрият източник на колаген.
Колагенът произвежда фибробластови клетки в дермата. Той има тройна спирална структура, състояща се от три амино киселинни вериги. Той е отговорен за физическите свойства на кожата и е основният структурен компонент на кожата, косата, ноктите, ставите и дори зъби. С течение на годините, колагеновите влакна се втвърдяват и се свързват заедно, ето защо кожата се втвърдява и става по-малко еластична.

 

Колаген тип 2 се състои от осемнадесет от най-важните амино киселини, които изграждат ставният хрущял и подобряват неговата функция. Колаген тип 1 и 3 и колаген тип 2 не трябва да се приемат заедно, защото те имат различни  амино киселини. Ако се приемат заедно, амино киселините се свързват заедно в един пълноценен протеин и така тялото не може да го разпознае като колаген. Препоръчва се ако искате да приемате и двата типа колаген, то това трябва стане с най-малко един час разлика от приеама от единият тип до другият.

 

 

 

Колаген тип 1 & 3

 

 

Колагенът е комплексен структурен протеин, който изгражда колагеновите влакна на косата, кожата, ноктите, сухожилията, мускулите, костите, хрущялите и ставите. С други думи, колагенът е основният протеин, който съставя над 75 % от съединителната тъкан в организма. За съжаление след 25 годишна възраст организма намалява производството на колаген с 1.5 % на година, а при достигане на 40 г. възраст, колагена в организма намалява с 25%, а при 60 г. организма губи 50% от колагена си. Затова той трябва да се приема допълнително! Кожата започва да изтънява и се появаяват първите бръчки. Появяват се и първите белези на стареене.

 

Супер Колаген + C е ензимно преработен в аминокиселинна форма с много ниско молекулно тегло едва (2000 далтона) и се усвоява на 100% от организма.

 

Супер Колаген + C е клинично тестван и помага за изглаждането на бръчките, поддържа еластичността на кожата и нейната хидратация, премахва целулит и акне, а също така заздравява косата и ноктите.

 

Супер Колаген + C е тип I и III, който се съдържа естествено в организма и е 100 % натурален. Съдържа уникален аминокисленинен комплекс от 19 от най-важните аминокиселини, като  lisine; proline; hidroxylisine и hidroxyproline, които стимулират производството на нови колагенови влакна в организма.

 

Супер Колаген + C намалява дълбочината на бръчките с 26 %, увеличава хидратацията в кожата с 50 %, намалява порите с 35 % и повишава еластичността на кожата с 19%.

 

Супер Колаген + C съдържа Витамин С, който е от съществено значение за усвояването на колагена в организма.

 

Предназначение:

 

 • 100% чист биоактивен телешки колаген тип I и III
 • Поддържа здравината и еластичността на кожата.
 • Намалява фините линии и бръчки.
 • Задържа влагата в кожата.
 • Изгражда и подкрепя костната матрица.
 • Намалява косопада.
 • Заздравява косата и ноктите.
 • За по-здрави стави и сухожилия.
 • Подпомага контрола на теглото.
 • Осигурява градивен елемент за растежа и поддържането на здраво тяло.
 • Забавя процесите на стареене в тялото.
 • 100% усвояемост.

 

 


Хидролизиран Колаген тип 1 и 3

  

 

 

Колаген тип 2Колаген тип 2 е основният компонент на ставния хрущял. Съдържанието на колаген тип 2 в ставния хрущял е между 85% - 90%. Съдържа мукополизахариди (въглехидрати), които се съдържат естествено в организма. Мукополизахаридите, съдържат глюкозамин 15-17%, хондроитин 14-16% и хиалуронова киселина 16-17%. Те са основният компонент на синовиалната тъкън и съдържат 18 вида амино киселини, необходими за синтеза на колаген в организма.

 

Съотношението и молекулното тегло на всяка амино киселина е различна от тази на колаген тип 1 и 3. Освен това, колаген тип 2 има ниско съдържание на hidroxyproline и hidroxylisine. Основната дейност на колаген тип 2 е да изгражда и поддържа хрущялната тъкан.

 

Остеоартритът представлява износване на хрущялната тъкан. С напредване на възрастта, способността на организма да произвежда колаген тип 2 намалява и за това той трябва да се приема допълнително. Колаген тип 2 е необходим за поддържане на ставния хрущял и ставните връзки.NeoCell колаген тип 2 е извлечен от пилешка гръдна кост. Това е най-чистият колаген, който съдържа естествена хиалуронова киселина, глюкозамин и хондроитин. Четирите активни съставки, които изграждат ставният хрущял и ставните връзки. Съдържа още босвелия; мsm; куркума и ресвератрол.

 

Kолаген тип 2 Joint Compex осигурява всичко необходимо на хрущяла, за неговото здраве и издръжливост. Той е с високо съдържание нa протеин. В състава му влизат важни аминокиселини, които са необходими за изгражда­нето на колаген тип 2. Биоактивният колаген е естествен компонент, който подпомага за поддържане на костите, съединителната тъкан, ставния хрущял, скелетната мускулату­ра и др. Характеризира се с изключително висока степен на бионаличност, което означава, че се абсорбира напълно от организма.

 

Kолаген тип 2 Joint Compelx съдържа 100% чист колаген тип 2. Лабораторно тестван за естествено съдържание на колаген тип II, както и хиалуронова киселина, глюкозамин и хиндроитин, msm; Босвелия; Куркума и Ресвератрол, които са ключови компоненти за изграждането и поддържане на здравословна ставна функция. 

 

Kолаген тип 2 Joint Complex подхранва ставите с най-богатите и важни градивни елементи за поддържане на тяхната здравина и сила.

 

Глюкозаминът е амино-монозахарид. Глюкозаминът е градивният елемент на кератина и хиалуроновата киселина. Той е естествено вещества за човешкото тяло и неговите най-високи концентрации са съсредоточени в хрущялите и ставите. 

 

 • глюкозаминът подпомага зарастването на раните по кожата.
 • забавя загубата на покривната хрущялна тъкан на ставните повърхности - ефектът е наблюдаван в редица изследвания. 
 • на този етап има стабилни доказателства, че глюкозаминът спомага за редуцирането на болката и подобряването на мобилността.
 • намалява болката при силови тренировки в състояние на остеоартрит. 
 • намалява болката в ставите при остеоартрити. Интересен факт е, че се отбелязва по-значителен ефект при субекти с по-силна болка.
 • служи и като градивен материал на хрущялната тъкан.

 

 

MSM (метилсулфонилметан) е естествена, органично свързана сяра, участваща в множество функции в организма. След кислорода, водата и солта, сярата е четвъртият най-потребен елемент в човешката и животинската храна. Участва в почти всички метаболитни процеси в организма и е съществен за регенерацията и храненето на здравите клетки. Нетоксичен е и се съдържа във всички флуиди и тъкани на човешкото тяло. Укрепва ставите и хрущяла, намалява възпаленията и болките. Възстановява мускулите, намалява мускулните спазми и схващания. Повишава енергията и концентрацията. Облекчава киселините и дискомфорта в стомаха. Антипаразитен и антигъбичен ефект. Ускорява зарастването на рани и намалява белезите, изглажда бръчките. Детоксикира организма и подобрява кръвообращението. Срещу алергии, кожни проблеми, артритни състояния и висока кръвна захар.

 

Хондроитин сулфат е един от основните елементи на ставния хрущял. Хондроитин сулфат се състои от повтарящи се вериги молекули, наречени мукополизахариди. Той е една от най-важните съставки на съединителната тъкан (сухожилията и ставите). Класифициран като вид глюкозаминогликан, хондроитин сулфатът е богат на сяра и е сроден на глюкозамина. Подхранва и смазва ставите. Намалява симптомите и ускорява възстановяването при ставни проблеми. Срещу кожни проблеми и стесняване на кръвоносните съдове.

 

Хиалуроновата киселина присъства естествено в почти всички тъкани на човешкото тяло като една от най-хидрофилните молекули, наречена с право „природен овлажнител”. 

 

Хиалуроновата киселина дава на кожата и ставите охлаждащата хидратация, от която се нуждае. Тя е въглехидрат /мукополизахарид/, който се открива естествено във всички клетки на човешкия организъм, като най-висока е нейната концентрация в синовиалната течност и съединителната тъкан. Особено голям процент хиалуронова киселина се съдържа в хрущялите и костите и именно тя предпазва ставния хрущял от поражения, поддържа еластичността и пластичността на тъканите. Също така хиалуроновата киселина позволява физиологичните функции и еластичните свойства на ставите засегнати от артрозата, да се възстановят. Облекчава болките и улеснява движението в засегнатата става.

 

Босвелията е мощен и естествен противовъзпалител без никакви негативни странични ефекти. Екстрактът от кората на индийското дърво Boswellia serrata съдейства и за предпазване на хрущяла от разрушаване. Мощен естествен противовъзпалител. Подпомага механичните свойства и издръжливостта на ставите, спомага за предпазване на хрущяла и съединителната тъкан. Облекчава симптомите при артритни състояния.

 

Куркумата е известна със способността си да облекчава болката при остеоартрит и ревматизъм. Освен това, антиоксидантите качества на куркумата се дължи способността й да разрушава свободните радикали в организма. Окисляването на клетките води до увреждания на клетъчно ниво. Доказано е, че страдащите от ревматоиден артрит, които консумират куркумата редовно или приемат таблетки с нея, намират облекчение на ставни болки (от умерени до леки), както и при възпаление на ставите.

 

Ресвератролът е мощен антиоксидант, който защитава клетките от въздействието на свободните радикали и увеличава циркулацията на кръвта. Той е 20 пъти по-силен антиоксидант от витамин С и 50 пъти от витамин Е. Има положителен ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява атеросклерозата. Забавя процесите на стареене. Увеличава производството на енергия в клетките. Потиска възпалението по стените на кръвоносните съдове, а също предотвратява агрегацията на тромбоцитите като по този начин играе важна роля в превенцията на инфаркт и /или инсулт.Ресвератрол спира процеса на растеж на злокачествените /туморни/ клетки и така предотвратява разпространението на злокачественото заболяване. Намалява нивата на холестерола и нормализира кръвното налягане. Притежава антивирусни свойства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка от нас иска да има здраво и красиво тяло, което отразява нашата вътрешна хармония и самочувствие. За да го постигнем, e важно да се грижим за своето здраве отвътре навън. И това е точно това, което веган колаген може да предложи.

прочети още

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което засяга милиони хора по света. Това усложнение може да доведе до физически и емоционални трудности за засегнатите лица. Затова е важно да бъдете информирани за симптомите, причините и методите за лечение на псориазиса.

прочети още

В днешно време всеки иска да изглежда млад и красив. Затова много хора избират естествени продукти за грижа за кожата. Хиалуроновата киселина е важен компонент в тези продукти. Тя помага за хидратацията и борбата със стареенето на кожата. Осигурява дълбоко овлажняване, прави кожата еластична и тонизирана. Включвайки хиалуроновата киселина в грижите за кожата може значително да подобрите нейния вид.

прочети още