Остави отзив
Остави отзив

Ревматоиден Артрит!

16 декември 2016
Ревматоиден Артрит!

Какво представлява ревматоидният артрит?

 

Ревматоидният артрит е системна автоимунна болест, която причинява хронично възпаление на ставите. Често освен ставите, заболяването засяга и тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло.


Под „автоимунно заболяване“ се разбира, че тялото атакува клетки и органи „по погрешка“... Имунната система представлява изключително сложна система от специализирани клетки и биологично активни молекули (антителата са едни от тях), които имат за цел да унищожат всеки "нашественик" в човешкото тяло, (бактерии, вируси, чужди тела и др.)

 

В кръвта на пациентите, страдащи от автоимунна болест, се намират антитела (специални белтъчни молекули, които атакуват определени клетки, тъкани и органи), имунни клетки и молекули посредници, които атакуват собствените за тялото тъкани, като предизвикват в тях възпаление.

 

Тъй като този тип заболяване е доста всеобхватно и засяга множество тъкани и органи, названието му е „ревматоиден артрит“. Най-честите извънставни прояви са следните:

 

Мускулоскелетни промени - увреждането на околоставните мускули предизвиква атрофията им (т.е отслабване и скъсяване на мускулите). За атрофията допринасят и "неизползването" на мускулите поради болката, отока и сковаността. Засягането на мускулите е най-силно изразено в ръцете. Често при болните от ревматоиден артрит се получава и синдром на карпалния тунел (свързян е с дланите и китките). Най-често ревматаоидният артрит прераства в остеопороза. Сама по себе си тя атакува не само ставите, но и всички кости от човешкото тяло!

 

Кожни промени – поява на безболезнени и твърди подутини, наречени "ревматоидни възли". (намират най-често в близост до ставите, върху костна подложка). Друг тип кожни промени са тъмно виолетови петна - "пурпура", които се получават в резултат на излята в кожата кръв от променени кожни кръвоносни съдове.

 

Съдови промени – Този тип изменения се наричат "васкулит". Той се изразява в гореспоменатата пурпура, а също и в малки кожни язви.

 

Сърдечни промени – едно от проявленията на ревматоидния артрит е събирането на течност в перикарда, което прави изстласкването на кръв от сърцето по-трудно. В тежките случаи болестните процеси при ревматоидния артрит могат да предизвикат възпаление на сърдечния мускул (миокарда), а също и на клапите на сърцето.

 

Белодробни промени – събиране на течност около белите дробове и изменение на тъканта се наблюдават най-често като симптоми. Резултатът е белодробна недостатъчност.

 

Изменения в храносмилателния тракт - сухота в устата, възпаление на стомашната стена (гастрит) или развитие на стомашна язва.

 

Бъбречно засягане – ревматоидният артрит като цяло не засяга белите дробове. Усложненията идват най-често от лечението, което се прилага пна пациента.

 

Нервната система - деформацията на ставите и околните тъкани често води до засягане и "заклещване" на минаващите оттам нерви. Пример за това е синдромът на карпалния канал.

 

Промени в очите – проявява се сухота, а също и чести възпаления.

 

Както и при доста други заболявания, които засягат ставите на тялото, ревматоидният артрит има етапи на ремисия и такива, в които симптомите се обострят значително.

 

 

Симптоми

 

 • Парене в ставите
 • Отоци
 • Мускулна атрофия (при нея се губи силата и активността на мускулите. Мускулните влакна биват скъсени)
 • Ставни изменения
 • Отслабване
 • Умора
 • Депресия
 • Перманентна загуба на апетит
 • безсъние

 

 

Причинители на ревматоиден артрит

 

 • наследствена предразположеност – около 70% от заболелите са наследили заболяването от своите родители
 • хормонален дисбаланс – това е основната причина най-често страдащите от това ставно заболяване да бъдат жените
 • тютюнопушене
 • гъбични инфекции и вируси, които водят до изменение в клетките

 

 

Лечение на ревматоиден артрит

 

Както вече споменахме, ревматоидният артрит не може да бъде излекуван. Той е хроничен! Основната цел на лечението е заболяването да бъде в етап на ремисия. Това е от значение не само за здравето, но и за комфорта на пациента. Предлагаме ви няколко насоки, които ще облекчат със сигурност симптомите, за да можете (в случай, че страдате от тази болест) да водите един нормален начин на живот.

 

 • Балансирано хранене, богато на омега мастни киселини! За целта избирайте риба, морски дарове, зехтин, ядки, авокадо. Съсредоточете се върху храни, богати на калций (млечни продукти). Добре е да приемате допълнително калции и като хранителна добавка, защото при този тип заболяване освен ставите, засегнати са и костите!
 • Приемайте като добавка колаген тип 2. Препоръчваме ви Колаген тип 2 Joint Complex! Разберете повече за него и ползите, които ще ви донесе от тук

 

Ревматоидният артрит е тежко ставно заболяване, както вече стана ясно. Към него трябва да се подходи с изключително внимание и трябва да се вземат незабавни мерки, за да може евентуалното влошаване да бъде избегнато и болестта да премине в етап на ремисия! Консултацията със специалист е повече от задължителна, вредните навици следва да бъдат премахнати, а качеството на хранене – да се баласира! Всяка една от тези мерки е от значение, за да бъде ефикасно повлияването върху болестта! Призоваваме ви да се грижите за своето здраве!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още