РИБЕН КОЛАГЕН

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ни, но след 25-годишна възраст естественият му синтез постепенно намалява. В резултат на това по-крехките колагенови влакна започват да се разпадат, което води до поява на бръчки, болки в ставите, проблеми със сухожилията и др.

 

Понеже не можем да получим достатъчно колаген чрез диетата си, приемът на качествени добавки с колаген е от основно значение, ако искаме да запазим тялото си силно и здраво.

 

Извличането на колагенови пептиди става от различни източници. Рибните се получават изцяло от рибен колаген - рибена кожа или люспи. Те се хидролизират по същия начин като телешки колаген, за да ни осигурят важни аминокиселини, необходими за изграждането на здрава съединителна тъкан. 

 

Какви предимства ще получите с рибен колаген? 

 

Рибният колаген е съставен от 98% тип 1. Освен това пептидните молекули са по-малки от тези на телешкия и са по-лесни за усвояване. Към изключителните му компоненти се прибавя и аминокиселинен хидроксипролин, който е градивен елемент в стените на кръвоносните съдове, кожата и редица други.

 

Наред с тези му свойства, добавките с рибен колаген притежават и още полезни действия и качества като:

 

 Висока бионаличност 

 

От всички видове колаген, рибният е с най-малкия размер на частиците и има най-ниско молекулно тегло. Затова преминава по-лесно през чревната стена в кръвта. Усвояването му също е по-ефикасно – до 1,5 пъти повече от това на останалите. 

 

Колаген тип 1 

 

Колаген тип 1 е важен за кожата, сухожилията, костите, зъбите, мускулите. Рибните колагенови пептиди се състоят най-вече от колаген тип 1, което допринася за по-бързите му резултати. 

 

Богат на глицин и пролин 

 

С рибен колаген ще получите 8 от 9 незаменими аминокиселини – включително глицин и пролин. Пролинът стимулира синтеза на колаген и улавя свободните радикали.

 

Глицинът стимулира изграждането на чиста мускулна маса, действа благоприятно на нервната система и не позволява образуването на стомашни язви. Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и предпазва от диабет, подобрявайки глюкозния толеранс. 

 

Екологичност 

 

Когато става дума за рибен колаген, известно е, че той е най-екологичната добавка. Близо 60% от продуктите след преработката на риба са „отпадъци“, но всички, особено рибната кожа, притежават невероятни лечебни свойства. Произведеният рибен колаген помага да се намали замърсяването на околната среда и е отличен източник на колаген. 

 

Рибен колаген за здраве и красота 

 

Намаляването на колагена в тялото с напредване на възрастта ускорява процеса на стареене на кожата, ставите и костите и често води до храносмилателни проблеми, по-слаб имунитет и риск от хронични заболявания.

 

Добавката с рибен колаген ни предпазва от тях, облекчава симптомите, а също и

 

Забавя стареенето на кожата 

 

Понеже 70% от кожата е изградена от колаген тип 1, добавка с рибен колаген видимо намалява бръчките, подобрявайки еластичността на кожата и по-добрата й хидратация.

 

Подпомага здравето на костите 

 

Калцият и фосфорът са особено важни за здравето на костите. С прием на рибен колаген се помага за усвояване на калций и други полезни минерали. Стимулира се и образуването на нова костна тъкан, като се насърчават остеобластите – клетки, синтезиращи плътен, омрежен колаген, който играе ролята на матрица за костта

 

Намалява възпаленията в тялото 

 

Приемайки рибен колаген, може да се възползвате от антиоксидантните му свойства и да подсилите своя имунитет. По този начин се намалява риска от различни възпалителни реакции, включително и рак.

 

Висококачественият рибен колаген от Neocell съдържа биоактивен колаген тип 1 и 3 (2000 мг). Благодарение на аминокиселинния комплекс с 19 от най-важните аминокиселини той въздейства пряко върху процесите на стареене, като ги ограничава и спира.

 

Натуралният рибен колаген се усвоява на 100% от организма. Комбиниран с хиалуронова киселина, витамин С, цинк и други полезни компоненти, осигурява градивни елементи за възстановяването и поддържането на здраво и силно тяло.

 

Често задавани въпроси

 

Какво представлява рибният колаген?

 

Рибният колаген е тип колаген, извлечен от естествени рибни източници. Той се използва в различни добавки за подобряване на състоянието на кожата, костите и хрущялите.

 

Той е специален вид колаген, известен като морски колаген или collagen тип 1, който е основен компонент на съединителната тъкан

 

Рибният колаген подпомага разграждането на колагеновите молекули на много малки частици и осигурява максимална скорост на абсорбция в организма.  Кожата съдържа около 75% вода, затова е от съществено значение да се грижим за нейната хидратация чрез качествени добавки като морски колаген.

 

Какви са ползите от приема на рибен колаген тип 1 и 3?

 

Ползите от приема на рибен колаген тип 1 и 3 включват подобрение в еластичността и здравината на кожата, укрепване на костната плътност и поддържане на здрави хрущяли и съединителна тъкан. 

 

Как рибният колаген се различава от другите видове колаген?

 

Рибният колаген е известен с по-високата си усвояемост и биоактивност, което го прави по-ефективен сравнен с другите видове колаген. Той също така е хидролизиран, което означава, че е разградил до по-малки пептиди за по-лесно абсорбиране от организма.

 

 • Рибен колаген: Обикновено съдържа повече тип I колаген, който е най-разпространеният тип в човешкото тяло и е основен компонент на кожата, костите, сухожилията и други съединителни тъкани. Рибният колаген има по-ниско молекулно тегло, което го прави по-лесно усвояем от организма.
 • Говежди и свински колаген: Съдържат основно тип I и III колаген, които са важни за здравето на кожата, костите и ставите. Говеждият колаген е по-плътен и може да бъде по-труден за усвояване от рибния.
 • Рибен колаген: Поради по-ниското си молекулно тегло и по-късите пептидни вериги, рибният колаген се абсорбира по-лесно и по-бързо в кръвния поток, което може да доведе до по-бързи резултати в сравнение с другите видове колаген.
 • Други видове колаген: Могат да изискват повече време и енергия за усвояване поради по-големите молекули.

 

Какъв е най-добрият начин за прием на рибен колаген?

 

Рибният колаген може да се приема под различни форми като течен колаген, хранителни добавки, прах или капсули. Редовният прием на рибен колаген с хиалуронова киселина и витамини е най-ефективен за достигане на оптимални резултати.
Редовният прием може да подпомогне забавянето на процесите на стареене, подобряване на еластичността на кожата, намаляване на бръчките и подобряване на ставната функция. 
Важно е също така да се изберат продукти от доказани производители и да се консултирате с лекар или диетолог преди да започнете нова добавка, особено ако имате здравословни проблеми или приемате други лекарства. 

 

Колко време е необходимо, за да видя резултати от прием на рибен колаген?

 

Резултатите от приема на рибен колаген варират в зависимост от индивидуалните нужди и състояние на организма. Въпреки това, повечето хора започват да забелязват промени в рамките на 4-8 седмици редовна употреба.

 

Има ли странични ефекти от приема на рибен колаген?

 

Рибният колаген по принцип е безопасен за повечето хора. Въпреки това, при хора с алергия към риби е необходимо да се консултират с лекар преди започване на прием на рибен колаген. Странични ефекти като стомашен дискомфорт са рядкост, но възможни.

 

Продуктът често се предлага в течна форма в опаковка, което позволява лесно абсорбиране и въздействие върху организма. Съставките като хиалуронова киселина и витамин могат да предизвикат алергични реакции при някои хора, въпреки че това е рядко. Колагенът също така поддържа остеоартикуларната система, подобрявайки костната плътност.

 

Колагенът разгражда молекулите на много малки частици, които лесно се усвояват от организма. Вредните странични ефекти могат да включват кожни обриви или стомашно неразположение, но те обикновено са краткотрайни. Необходимо е да следите надписите на опаковките и сертификатите като GMP, които гарантират качеството на продуктите. Добавянето на лимонена киселина и натурални екстракти като пурпурен картофен прах и екстракт от зелен чай придават специфичен цвят и вкус на продукта.

 

Така че, въпреки че има възможност за странични ефекти, ползите от приема на рибен колаген са значителни при правилна употреба и дозиране. Винаги е добра идея да се консултирате с лекар или диетолог преди да започнете нова добавка, особено ако имате предходни здравословни проблеми.

 

Какво съдържа формулата на рибния collagen, продаван от Neocell.bg?

 

A: Формулата на рибния колаген от Neocell.bg съдържа висококачествен хидролизиран рибен колаген тип 1, хиалуронова киселина, витамини, биотин и други полезни компоненти за поддържане на здравословен и активен начин на живот.

 

Q: Защо да избера рибен колаген вместо други типове колаген?

 

A: Рибният колаген се отличава с по-малките си пептиди, което улеснява неговото усвояване от организма. Той също има доказани положителни ефекти върху кожата, костите и хрущялите. Произходът му от естествени рибни източници също го прави по-естествен и безопасен избор.

 

Изборът на най-подходящия тип колаген за вас зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания. Ето някои от предимствата и недостатъците на рибния колаген в сравнение с другите видове колаген, които може да ви помогнат да вземете решение:

 

Рибен колаген:

 

Плюсове:

 • По-лесен за усвояване от организма: Рибният колаген е хидролизиран, което означава, че молекулите на колагена са разбити на по-малки пептиди, които се усвояват по-лесно от червата.
 • Съдържа тип I и III колаген: Тип I колаген е най-разпространеният тип колаген в кожата, а тип III колаген е важен за здравето на ставите и съединителната тъкан.
 • Може да подобри здравето на кожата: Някои проучвания показват, че рибният колаген може да увеличи еластичността на кожата, да намали бръчките и да подобри хидратацията.
 • Може да подпомогне здравето на ставите: Рибният колаген може да помогне за намаляване на болката в ставите и сковаността, както и за подобряване на подвижността.
 • Подходящ за хора с алергии към говеждо месо: Рибният колаген е алтернатива на телешкия колаген, който може да не е подходящ за хора с алергии към говеждо месо.

 

Минуси:

 • Може да бъде по-скъп от другите видове колаген.
 • Има по-ограничен вкус и мирис.
 • Не е толкова добре проучен, колкото другите видове колаген.

 

Други видове колаген:

 

Телешки колаген:

 • Съдържа тип I и III колаген.
 • Може да е по-евтин от рибния колаген.
 • Има по-силно изразен вкус и мирис.
 • Не е подходящ за хора с алергии към говеждо месо.

 

Свински колаген:

 • Съдържа тип I и III колаген.
 • Може да е най-евтиният вариант.
 • Има по-силно изразен вкус и мирис.
 • Не е подходящ за хора с религиозни ограничения.

 

Веган колаген:

 • Не съдържа животински продукти.
 • Не е толкова добре проучен, колкото другите видове колаген.
 • Може да бъде по-скъп от другите видове колаген.

 

 

Как рибният колаген подпомага костната плътност?

 

Рибният колаген съдържа важни аминокиселини като l-глутаминова киселина и l-аспарагинова киселина, които стимулират производството на колаген в тялото и подпомагат здравината и еластичността на костите.

 

Рибният колаген е изключително полезен за здравето и красотата. Ето как той подпомага костната плътност:

 

 1. Укрепване на костите: Рибният колаген съдържа аминокиселини, които са важни за здравето на костите. Той пречи на намалението на костната плътност (остеопороза) и намалява риска от счупването на костите, като увеличава еластичността и якостта на опън

 2. Бионаличност и абсорбция: Рибният колаген се абсорбира до 1,5 пъти по-ефективно от организма в сравнение с телешкия или свинския колаген. Освен това той по-бързо навлиза в кръвообращението, поради което е предпочитан за медицински цели.

 

За да се възползвате от ползите на рибния колаген, можете да изберете хранителни добавки с него или козметика, съдържаща рибен колаген.

 

Мога ли да комбинирам колагенът с друга добавка?

 

Да, рибният колаген може да се комбинира с други добавки като селен, биотин, алое вера и витамини за постигане на по-добри резултати. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар преди да комбинирате различни добавки.

 

Защо да изберете NEOCELL?

 

NEOCELL е световно известен бранд с повече от 20 години опит в производството на висококачествени колагенови добавки. Всички продукти на NEOCELL притежават GMP сертификат за качество, което гарантира, че съставките са преминали през стриктни лабораторни тестове.

 

Продуктови награди

 • Най-добър продукт за коса, кожа и нокти на Delicious Living USA за 2012 година
 • Най-добър продукт за красота на Betternutrition USA за 2013, 2014 и 2017 година

 

Изберете Рибен Колаген от NEOCELL за да се наслаждавате на красива и здрава кожа, коса и нокти, както и на общо добро здраве и благополучие на Вашето тяло!

марки
Подреди по