Всичко, което трябва да знаете за колагена и еластина

21 януари 2023
Всичко, което трябва да знаете за колагена и еластина

Колагенът и еластинът правят кожата ни плътна, еластична и здрава, винаги готова да се изправи пред потенциални нашественици. С напредване на възрастта тяхната биосинтеза се забавя и започват да се появяват признаци на външно стареене. Ние от Neocell Bulgaria знаем колко е важно да се поддържат достатъчни нива както на колаген, така и на еластин и затова предлагаме линия за грижа за кожата с различни продукти.

 

Преди това обаче искаме да ви разкажем повече за тези градивни елементи за здрава кожа - колаген и еластин, както и за техните функции в човешкото тяло.

 

Какво представляват колагенът и еластинът?

 

Дермата е средният слой на кожата и съставлява 90% от дебелината на кожата. Тук се намират колаген, еластин, хиалуронова киселина и фибробласти. Освен всичко друго, дермата е отговорна за създаването на масла, които поддържат кожата ви мека и гладка, за регулиране на телесната температура чрез освобождаване на потта през порите на кожата и за предоставяне на тактилна информация за външния свят чрез нервни рецептори.

 

Поддържането на здрав слой на дермата е важно и това очевидно включва производството на колаген и еластин. Какво представляват тези градивни компоненти?

 

Колагенът е протеин, естествено произведен от тялото ни и се среща в повече от 10 вида, като най-разпространените са тип 1, 2 и 3. Съставлявайки 30% от общото съдържание на протеин в тялото, думата “колаген” идва от гръцката дума “kola“, което означава лепило.

 

Еластинът е протеин от съединителната тъкан, който осигурява на кожата нейната еластичност и способност за отдръпване. Ако колагенът поддържа клетките здрави и свързани, еластинът придава гъвкавост и устойчивост. Заедно със силиция - елементът, съставляващ естествените източници на силициев диоксид, те са основните градивни елементи на нашия организъм и работят за структуриране и поддържане на здрава и младежка кожа.

 

Функции на колагена и еластина

 

Тук ще разгледаме най-разпространените видове колаген в тялото. Тип I представлява по-голямата част от колагена в тялото ни, цели 90%, и е това, което осигурява структурата на нашите кости, сухожилия, връзки, зъби и кожа. Тип II е част от хрущяла, костите и съединителната тъкан и намалява възпалението в ставите, като ги поддържа смазани. Колаген тип III е това, което дава подкрепа на мускулите, органите и артериите и подпомага заздравяването на рани и образуването на тъкани.

 

Еластинът е основен компонент на извънклетъчния матрикс в нашите органи и съединителни тъкани. Еластиновите влакна са това, което осигурява на нашата кожа и други тъкани отскок. Когато кожата ви се върне обратно в първоначалната си форма, след като сте я дръпнали, това се дължи на еластина, който е около 1000 пъти по-гъвкав и разтеглив от колагена. Стриите са перфектен пример за кожа, която има счупени еластинови влакна.

 

Какво уврежда производството на колаген и еластин?

 

Производството на колаген и еластин се забавя естествено с напредване на възрастта. Това компрометира структурната цялост на нашата кожа, което води до преждевременно стареене.

 

Страничните ефекти от намаления биосинтез на колаген и еластин включват бръчки, фини линии, загуба на еластичност, грапавост, подпухналост, болезненост или дехидратирана кожа.

 

За съжаление, биосинтезата на колаген и еластин не само се забавя с напредване на възрастта, но и съществуващите влакна могат да се дегенерират и да претърпят увреждане от външни агресори. Външното стареене кара външния слой на кожата (епидермис) да се разхлаби и когато тези дермални влакна се разпаднат, кожата започва да увисва, да се разтяга и да губи способността си да се връща обратно.

 

Виновник номер едно за загубата на еластин е излагането на слънчева светлина. Стресът, UV радиацията, замърсяването, прекомерното излагане на синя светлина, тютюнопушенето, прекомерната консумация на захар и наситени мазнини и липсата на сън могат да доведат до намалени нива на колаген и еластин и разпространение на свободни радикали в тялото.

 

След като вече знаем какво уврежда кожата, то тогава как да я предпазим?

 

Как мога да защитя своята кожа и нивата на колаген и еластин?

 

Има няколко начина, по които можете да укрепите мрежата си от еластинови и колагенови влакна. Например, може да допълните своята антиоксидантна защита и да си осигурите повече дермални хранителни вещества с Промо Супер Колаген 3 x 250 таблетки. Това е комплект от три опаковки колаген в комбинация с витамин С във всяка таблетка. Извлеченият 100% чист натурален телешки колаген тип I и III помага за здрава и еластична кожа, подкрепа на костната матрица и здрави сухожилия. Основно предимство на продукта е, че е ензимно преработен в аминокиселинна форма с много ниско молекулно тегло едва (2000 далтона) и се усвоява на 100% от организма.

 

Друг продукт, който е подходящ за предпазване на кожата от увреждане и забавяне признаците на стареене, е Бюти Билдър - Колаген тип 1 и 3 + Хиалуронова Киселина - 150 таблетки. В него ще откриете комбинация от Колаген тип 1 и 3 + Хиалуронова киселина за оптимална хидратация и подхранване на кожата, смазване на ставите и нормална работа на сухожилията. Другите страхотни компоненти на продукта са силиций, алфа-липоева киселина и биотин, като така осигуряват цялостна грижа и синергично действие.

 

Освен грижата за кожата отвътре, не забравяйте следните важни защитни стъпки:

 

  • Ползвайте слънцезащитни продукти - Ограничаването на излагането на слънце и нанасянето на слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок са важни стъпки за предпазване на кожата от дългосрочно увреждане;
  • Осигурете тялото с антиоксиданти - Промяната на диетата ви, за да включите храни, богати на витамини и антиоксиданти, ще нахрани кожата ви с хранителни вещества, които се борят със свободните радикали.
  • Откажете тютюнопушенето - Пушенето също е силно вредно за кожата и е известно, че тютюневите продукти съдържат свободни радикали. Нещо повече, пушенето стяга кръвоносните съдове, ограничавайки потока на кръвта и достъпа на кислород и хранителни вещества до кожата.

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още