Заболявания свързани с болки в ставите!

3 февруари 2017
Заболявания свързани с болки в ставите!

Болките в ставите влияят пряко на качеството ни на живот. Често симптомите са толкова мъчителни, изтощителни и неприятни, че страдащият сякаш буквално губи желание за каквато и да е активност. Причината е една – болезненост.

 

Основните причини, възприети от обществото, за поява на ставни заболявания се свързват с физическо натоварване, травми или стареенето на организма. Има доза истина в това, но не напълно. Изследвания сочат състоянието на костната система като фактор, оказващ немаловажно влияние върхи състоянието и здравето на нашите стави. Ето някои заболявания, които могат да влияят негативно върху проблемните стави.

 

 

Анемия

 

Хората с анемия страдат от недостиг на червени кръвни телца или имат дефицит на червени кръвни клетки. Тъй като функцията им е да пренасят кислород в организма, поддържането на определено количество е много важно. Появата на кислороден дефицит създава проблеми, които включват ставна болка и подуване, симптоми подобни на артрит. Той може и да се появи при кръвни клетки, които по някаква причина не произвеждат хемоглобин. Ставите на ръцете и краката започват да се подуват и местата са болезнени при допир. Освен тези показания, сред най-честите оплаквания, свързани с анемията са: умора, бледост, сърцебиене и косопад. Интересен факт е, че в случай, че пациентът страда от хронична анемия, гореизброените симптоми стават част от неговото естествено състояние, т.е. организмът привиква към ниските нива на кислород и пр.

 

 

Сърдечно - съдови заболявания

 

Сърдечните заболявания са в пряка зависимост от ставното състояние. Оказва се, че влошаването на единия орган води до аналогичен проблем с другия. В действителност тази свързаност засяга 57% от възрастните със сърдечни заболявания. Когато пациентите страдат от ревматоиден артрит, честотата на сърцебиене е много по-висока от нормалните стойности. Могат да се появят и симптоми на диабет, а също и високо кръвно налягане.

 

 

Остеопороза

 

Остеопорозата често се нарича "тиха епидемия", защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Тя започва да се усеща обикновено към 60-65-годишна възраст, но заболяването настъпва много по-рано, на 30–35 години. Засегнати най-често са жените.

 

При напредване  на процеса, могат да се появят следните признаци и оплаквания: счупвания на прешлени, счупване на китки, счупване на шийката на тазобедрената кост, счупване на други кости, болки в гърба, загуба на височина, приведена поза.

 

Съществуват редица фактори, които могат да доведат до усложнения при този тип заболяване. Особено вредни за скелета са прилагането на диети за отслабване. Бедното на въглехидрати и богато на белтъци хранене води до увеличаване киселинността на кръвта, което потиска клетките, изграждащи костите. Ето защо е повече от необходимо да набавяме като хранителна добавка калций и колаген, които да попълнят липсите в тялото.

 

 

Шипове

 

Това е заболяване на опорно-двигателната система и представлява формиране на ново костно образувание върху съществуваща кост. Характерно е за по-възрастните хора – особено при онези, които се занимават с физически труд. Най-често заболяването свързваме с болки и схващане във врата, но ставите са основна причина за появата им. Новата костна маса може да притисне нерви, кръвоносни съдове и да доведе до обездвижване и сериозни деформации.

 

Оплакванията, свързани с появата на шипове са: недоспиване, сутрешна скованост, схванат врат, главоболие и световъртеж, хронична умора, отпадналост, високо кръвно налягане.

 

 

Подагра

 

Подаграта, известна още „болестта на кралете”, се отнася към групата на кристалните артропатии. Тя се дължи на повишаване нивото на пикочната киселина в кръвта (хиперурикемия). Това от своя страна води до отлагане на кристал-мононатриев урат в тъканите. Проявява се с болки в ставите и образуване на камъни в бъбреците. От този тип заболяване симптомите се проявяват най-често при мъже с наднормено тегло, голяма телесна повърхност, висок ръст, висок холестерол, високи нива на уреята и креатинина в серума. Рискови фактори са приемът на алкохол и диуретици, хепарин, циклоспорин. Не всяка хиперурикемия води до развитие за заболяването. За това значение имат и други фактори.

 

 

Фиброза

 

Белодробната фиброза се характеризира с разрастване на фиброзна тъкан в белите дробове. Тя може да бъде идиопатична (с неизвестен причинител) и вторична – в резултат на наследственост, продължително вдишване на неорганични (пневмокониози) и органични прахове (бисиноза), тютюнопушене, продължителна работа с пестициди, прием на медикаменти, под въздействие на йонизиращи лъчи (лъчева фиброза) и др.

 

Заболяването може да се отключи след вирусни инфекции.
Пациентите обикновено се оплакват от: задух, който се засилва при физическо усилие, суха кашлица, посиняване (цианоза), постоянна болка в областта на гръдния кош, хриптене при дишане, увеличаване размерите на крайните фаланги на пръстите (барабанни пръсти), отслабване на тегло, лесна умора.

 

Безспорна е връзката между ставите и всички останали органи в нашето тяло. Трябва да се отнасяме сериозно към поддържането на здрава костна и ставна системи. Спортуване, диети и поддържане на нивото на колаген тип 2 ще гарантират еластични и здрави стави. Затова решението е MOVE MATRIX – нашият продукт, създаден да върне удоволствието от безпроблемното движение.

 

Нещо повече - той съдържа в своя състав значителен процент колаген тип 2 и хиалуронова киселина, а това са двете най- важни съставки за здравите стави. MOVE MATRIX можe да бъде ваш помощник в случай, че водите заседнал начин на живот, но също и ако физическата ви активност е интензивна, а напрежението върху вашите стави – прекалено голямо. Продуктът е подходящ и в случай, че не страдате от ставни проблеми, т.е. можете да го използвате превантивно!

 

Нека движението бъде радост за вас, а не усилие!

 

 

 

 

 

https://www.neocell.bg/kolagen-tip-2-move-matrix-kompleks-za-stavi-150-kapsuli-1.html

Хиалуроновата киселина е бистра, гелообразна субстанция, естествено произведена от нашето тяло. Тя е важен свързващ водата структурен компонент на двата горни защитни слоя на нашата кожа, епидермиса и дермата. Една от най-важните ѝ функции е това, че осигурява както биохимична, така и структурна подкрепа за околните клетки и увеличава съдържанието на вода в нашата кожа.

прочети още

Колагенът на прах е достъпен под формата на хранителна добавка, направена от много малки парчета протеин, извлечени от животински източници. Колагенът на прах се препоръчва като средство за поддържане здравето на кожата, костите и ставите, чревната лигавица и има множество начини на приложение – разтворен във вода, чай, кафе и дори смути.

прочети още

Колагенът е структурен протеин, който е ключов компонент на хрущялите, костите и други тъкани както при животни, така и при хора. Малко известен факт е, че има поне 16 вида колаген познати до момента, включително тип 1 и тип 2 са най-известните.

прочети още