• Начало »
  • Новини »
  • Запознайте се с полезните свойства на Нар, Агаве и Червена Боровинка!

Запознайте се с полезните свойства на Нар, Агаве и Червена Боровинка!

12 юни 2016
Запознайте се с полезните свойства на Нар, Агаве и Червена Боровинка!

Нар, Агаве, Червена боровинка, най-добрите приятели на твоето тяло.

 

Знаеш ли как да се погрижиш за тялото си така, че то да бъде здраво, красиво и енергично, без значение на каква възраст си? И знаеш ли, че можеш да направиш това лесно и бързо, с помощта на природата, която е създала няколко растения, които можеш спокойно да наречеш най-добрите си приятели, стане ли въпрос за здравето и красотата на твоето тяло. Ето кои са те и как ти помагат :

 

 

Нарът-мистичният плод от райските градини

 

Един от най-екзотичните лечители, който все още не е съвсем добре познат в профилактиката и в родната кулинария е нарът. Апетитните плодове на растението се характеризират с доста твърда обвивка, която обгръща безбройни жълти, розови и червени семенца. Именно в тях се крие магията на нара, деликатно обвита в прозрачност и вкус, която приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки. Но нарът не носи само наслада за сетивата. Той крие в себе си и едни от най-ценните елементи за здравето.

 

 

Нарът е обвит в мистичност плод, които според поверията се е срещал и в Райските градини, а в наши дни той е причисляван в групата на супер плодовете. С изключително богат състав, нарът съдържа огромно количество микроелементи и витамини, сред които витамин C, витамините B1 и B2, както и витамин P. Освен това плодът съдържа мощни антиоксиданти, влияещи върху ДНК структурата на клетките като резултатът е забавяне на процесите на стареене. Нарът влияе положително на тялото в редица случаи. Плодът е средство за повишаване нивата на хемоглобина и понижаване на високото кръвно налягане. Използва се при лош дъх  и високата температура. Има тонизиращо действие върху кожата и затова екстрактът от него се използва като съставка в серии за анти-ейдж козметика. В състава му са открити още големи количества ценни минерали като магнезий, калций, фосфор и витамин А. Плодът възпрепятства задържането на вода. Ето и някои от най-известните случаи, при които нарът е полезен.  

 

  • Само 50 мл. сок от нар помагат за възстановяване на сърдечната дейност при хора в прединфрактно състояние 
  • Плодът насища кръвта с кислород и помага в борбата с лошия холестерол. Червеният цвят на нара подсказва, че той съдържа лимонена киселина и полифеноли, които има огромно значение за тонуса и здравето на кръвоносните съдове
  • Запарката от нар облекчава главоболието. Освен това, тя се използва и при болки в стомаха и стомашно-чревни разстройства.
  • Нарът облекчава симптомите на менопаузата- жените,  които редовно включват в менюто си сочния плод, би следвало да имат доста по-леко преминаващ период, свързан с настъпването на менопаузата.
  • Нарът действа и като естествен афродизиак.
  • Нарът се използва и като средство за освежаване на дъха.

 

 

Червена Боровинка

 

Червените боровинки са друг ценен приятел, с помощта на който да се погрижиш за тялото си и най-вече за имунната си  система. Една чаша 100% сок  е лесен начин да си подсигуриш препоръчителния дневен прием на витамин C. Също така, подобно на нара, те съдържат антиоксиданти, който предпазват клетките от увреждане и помагат за предотвратяване на заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания.. Този малък по размер червен плод има редица други полезни свойства за човешкото тяло. Известно е,  че червената боровинка помага на организма да контролира нивата на холестерола, подобрява кръвообращението, намалява възпаленията и предпазва кръвоносните съдове от запушване.   

 

Вкусният плод намира приложение и при поддържане на здравето на храносмилателната система, като започва от устната кухина. Тъй като предотвратява разпространението на бактерии, червената боровинка помага за справянето със зъбната плака и запазването на безупречна хигиена в устната кухина. Помага и при стомашни язви. Но има едно нещо, за което червената боровинка е особено полезна:

 

 

Червената боровинка и инфекциите по пикочните пътища.

 

Инфекцията на пикочните пътища обикновено се причинява от бактерии или микроби, които са попаднали в пикочните пътища и се размножават, предизвиквайки зачервяване, подуване и болка. Но има един лесен начин за насърчаване на доброто здраве на пикочните пътища- включването на червена боровинка в хранителния ви режим. В продължение на много години, учените смятат, че способността на червената боровинка да помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища е частично свързана с високата киселинност на плода. 

 

Последните проучвания обаче показват, че това не се дължи на киселинността на боровинките,а на необичайния характер на антиоксидантите, съдържащи се в тях. Те създават защитна бариера, която пречи на бактериите да се закрепят по стените на пикочните пътища и предотвратяват развитието на инфекции.

 

 

Агаве

 

В последните години, агавето става все по-популярно у нас, особено сред хората, които искат да водят здравословен начин на живот. Това е растение, чиято родина е  Мексико, много наподобява кактус и е суровина не само за текила, но и за сладък нектар. 1.5 пъти по-сладък е от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус. В древни времена го наричали "медена вода", защото бил по-сладък от меда и с далеч не толкова гъста консистенция. За  производство на нектар от агаве се използва сърцевината на растението, като полученият сок (който се състои от фруктоза и глюкоза) се филтрира. Така той се превръща в идеалният подсладител.  В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, нектарът от агаве е с по-нисък гликемичен индекс, равен на 27. За сравнение, оризът има гликемичен индекс от 83, медът - 83, ябълката - 54 и грахът - 32. Това се дължи на високото съдържание на фруктоза (около 90% - друга близка до агавето субстанция е царевичният сироп, но там количеството фруктоза е само 55% и той е сравнително по-евтин като продукт).  В агавето има голямо количество витамини А, В, К, D и С, както и кумарини, алкалоиди, естрогеноподобни изофлавоноиди.  

 

Употребата на сироп от агаве през последните години расте в световен мащаб. Той се нарежда на челно място заедно с други предпочитани естествени подсладители като медената билка стевия и кленовия сироп.Въпреки че има редица полезни свойства, агавето притежава и някои негативи, ако се консумира в прекалено големи количества. Медиците препоръчват да се използва икономично заради високата сладост. Сиропът от агаве не ароматизира ястията, в които се слага за разлика от кленовия сироп и меда.

 

 

Ето и някои от полезните му свойства:

 

  • Успешно се бори с остеопорозата
  • Стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта. 
  • Подходящ за вегани, вегетарианци и за всички, които искат да се хранят здравословно.
  • Агаве се използва при редица болести, сред които бронхит, артрит, очни възпаления, менструални нарушения, при рани и порязвания.
  • Агаве, смесено с тиквени семки и жълто чили е много полезна смес при хора, които страдат от повторно завръщане на заболяванията, които вече веднъж са ги поразили.

 

И след цялата тази информация, ако се чудиш как да включиш тези вълшебни природни дарове в ежедневието си, Neocell има удоволствието да ти представи Течен Колаген тип 1 и 3 с вкус на Нар, в състава на които успешно са комбинирани всички тези полезни плодове. Приемайки Течен колаген ще се погрижиш не само за красотата си, но и за здравето си. Защото на първо място красотата е здраве! 

Кератинът е протеин, важен за кожата, косата и ноктите. Организмът ни го произвежда сам. Той дава сила и устойчивост на тъканите. Можем да подобрим здравето на косата с храни богати на кератин. Такива храни са бадеми, авокадо и яйца. Кератин може да се добави извън тялото с различни терапии. Кератиновите терапии възстановяват косата. Те я правят по-гладка и блестяща.

прочети още

В тази статия ще разберете истината за колаген за стави и как той може да поддържа здравословни стави, осигурява ставен комфорт и подобрява гъвкавостта.

прочети още

Клиноптилолитът е едно от най-изучаваните неща на планетата, обявен от Световната научна организация за минерал на XX век поради граничещите му с вълшебството качества. Използва се от десетилетия като мощен метод за пречистване на водата, в медицината, в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за бърз зарастък на обриви, рани, за забавяне на възпалителните процеси и много други.

прочети още